Britanske vlasti zatražile procenu bezbednosti „oksfordske“ vakcine

© AP Photo / John CairnsRad u laboratoriji na razvoju vakcine „Astra zeneka“
Rad u laboratoriji na razvoju vakcine „Astra zeneka“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanske vlasti formalno su zatražile od nadležnih organa da izvrše procenu vakcine koju su razvile „Astra zeneka“ i Univerzitet u Oksfordu kako bi utvrdili da li ispunjava sve bezbednosne standarde, a kompanija je saopštila da će možda sprovesti još jedno globalno ispitivanje radi procene njene efikasnosti.

Britanska Regulatorna agencija za lekove i medicinske proizvode otpočela je sa ubrzanim procesom procene vakcine početkom ovog meseca, nakon što su objavljeni rezultati o njenoj bezbednosti i efikasnosti.

Vlada Velike Britanije poručila je 100 miliona doza te vakcine, što je najveća porudžbina neke vakcine u jednoj zemlji, navodi Rojters.

„Astra zeneka“ očekuje da će četiri miliona doza vakcine u Velikoj Britaniji biti dostupno do kraja meseca, a ministar zdravlja Met Henkok traži da imunizacija otpočne pre Božića.

Kompanija je u ponedeljak objavila rezultate kasne faze ispitivanja vakcine u Velikoj Britaniji i Brazilu, koji su pokazali efikasnost od 70 odsto, što je niži procenat od ostale tri vakcine — vakcine američkog „Fajzera“, ruske vakcine „Sputnjik V“ i vakcine druge američke farmaceutske kompanije „Moderna“.

Naučnici su, kako se napominje, izrazili sumnju u pouzdanost rezultata koji su pokazali efikasnost od 90 odsto u grupi dobrovoljaca koji su prvobitno greškom primili pola umesto pune doze vakcine, preneo je Tanjug.

Osim toga, neki eksperti tvrde da je uzorak isuviše mali kako bi se podaci dobijeni na taj način smatrali pouzdanim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala