Božović: Crna Gora i Srbija da grade odnose na temeljima slavne istorije

© Sputnik / Nebojša PopovićSrpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici
Srpska i crnogorska zastava uvezane na molebanu u Podgorici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović istakao je da sve ono što se dešavalo u istoriji treba da obeležimo poštovanjem relevantnih činjenica i da svako može imati svoj lični stav i odnos prema istini, ali da ih ne može menjati.

On je na poziv Srpskog nacionalnog saveta, prisustvovao izložbi dokumenata pod nazivom „Parlamentarizam u Crnoj Gori i dani ujedinjenja“, saopšteno je iz ambasade Srbije.

„Velika i slavna Mojkovačka bitka, kao primer hristolike žrtve za svog bližnjeg i za slobodu, bila je uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu - kao slobodan izraz narodne volje za ujedinjenje sa bratskom Srbijom“, kazao je on.

Osvrnuo se na to da istorija, kao učiteljica života, treba da nas uči da ono što je najbolje iz istorijskog pamćenja jednog naroda, jedne nacije, jedne epohe, „izvlačimo kao najbolje iskustvo i to iskoristimo u ovim sadašnjim izazovnim vremenima, kao i u onim koja tek dolaze“.

Božović smatra da sada dve nezavisne države i članice Ujedinjenih nacija Srbija i Crna Gora treba da grade odnose na temeljima ove slavne istorije i prošlosti, prenose „Vijesti“.

„Takva istorijska podsećanja treba da nam služe da budemo braća, prijatelji, najbliže komšije, da budemo zajedno u ljubavi, da budemo okrenuti jedni ka drugima i da se međusobno poštujemo i pomažemo. Da gradimo bratske i prijateljske odnose, uvažavajući jasne i nepobitne činjenice, sa pravom da ih možda i različito gledamo, poimamo i tumačimo“, kazao je Božović.

On je kazao da bez obzira na neko novo njihovo gledanje, emocije i odnose koje može izazvati neki događaj iz prošlosti, moramo se sa dužnom pažnjom i poštovanjem setiti svih tih ljudi, njihovih dela i to uzeti kao istorijsko pamćenje koje samo može poslužiti za dobro u sadašnjosti i budućnosti, zaključio je Božović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala