Virus se iz noćnih klubova preselio u porodice, očekuje se i veći broj zaraženih

Pratite nas
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Mirsad Đerlek upozorio je da se virus korona preneo iz noćnih klubova u porodice i da se očekuje veći broj zaraženih i porast broja umrlih na dnevnom nivou.

Đerlek je ocenio da je cela zemlja u opasnosti i da se zdravstveni sistem i država nadljudskim naporima trude da nađu svakom pacijentu mesto za lečenje.

„Nižu se crni rekordi. Virus je u velikoj brzini. Preneo se iz noćnih klubova i kafića u porodice. U bolnicama imamo i cele porodice, po dve tri generacije koje zajedno leže i leče se“, kazao je Đerlek za televiziju Pink.

Prema njegovim rečima, to se nije dešavalo u prvom i drugom talasu i očigledno je da je treći mnogo jači i po kliničkoj slici koja je mnogo teža, zbog čega se i pune jedinice intenzivne nege, što znači i veći broj umrlih, preneo je „Blic“.

„Ono što najviše plaši jeste da ćemo u narednih sedam do 10 dana ići uzlaznom linijom. Verovatno ćemo dostići čak i 8.000 novozaraženih dnevno, broj umrlih može biti i do 50, što zaista zabrinjava“, rekao je Đerlek.

Smirivanje situacije u prvoj nedelji decembra

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio je da se smanjenje broja novozaraženih može očekivati u prvoj nedelji decembra.

Tiodorović je za TV Prva naveo da se zaravnjenje krive, ali samo ako se striktno poštuju nove mere, može očekivati 3, 4. decembra, preneo je B92.

„Moguće je da dočekao Novu godinu s mirnijom situacijom“, rekao je on.

Podsetimo, u Srbiji je u sredu potvrđeno još 7.579 slučajeva virusa korona, a 41 osoba je preminula. To je najveći bilans zaraženih i preminulih u jednom danu od početka epidemije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala