Velika japanska investicija u Srbiji: Evropski centar proizvodnje motora za električna vozila

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
 Premijer Japana Šinzo Abe i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Najavljena japanska investicija u Novi Sad, ukoliko bude realizovana, za Srbiju će biti od velikog značaja, jer je treba posmatrati sa više strana, a ne samo po vrednosti u novcu. Najveći utisak upravo je to što je investitor kompanija iz Japana, kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević objavio je na Instagramu da se sastao sa predstavnicima renomirane japanske firme „Nidek“, sa kojima je nastavio pregovore o investiciji od skoro dve milijarde dolara u grad Novi Sad. 
Vučević napominje da je o toj investiciji pisao i čuveni japanski biznis časopis „Nikei“, koji navodi da je u planu proizvodni centar za izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji. Pogon u Srbiji postaće jedan od najvećih proizvodnih centara japanske kompanije u Evropi, gde će godišnja proizvodnja biti između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine, preneo je japanski portal „Si njuz“, naveo je gradonačelnik Novog Sada na Instagramu.
Vučević je Sputnjiku rekao da je vrednost investicije od dve milijarde dolara projekcija japanskih medija koje je citirao.

Najjači utisak je što je to Japan

Za Novi Sad i Srbiju će mnogo značiti ukoliko dođe do dogovora o ovako velikoj investiciji, kaže Savić za Sputnjik, ali i napominje da je za njega najjači utisak to što bismo ušli u saradnju sa Japanom, sa kojim imamo malo investicija. Poznata mu je, kaže, samo fabrika duvana.

© AP Photo / Robyn Beck/PoolJapanski Nidek planira da u Novom Sadu inverstira u fabriku motora za električna vozila koji bi trebalo da bude jedan od najvećih proizvodnih centara te kompanije u Evropi.
Velika japanska investicija u Srbiji: Evropski centar proizvodnje motora za električna vozila  - Sputnik Srbija
Japanski Nidek planira da u Novom Sadu inverstira u fabriku motora za električna vozila koji bi trebalo da bude jedan od najvećih proizvodnih centara te kompanije u Evropi.

„To je dobro organizovana zemlja u kojoj je, što se mene tiče, baš sve onako kako treba da bude u smislu regulisanja međusobnih odnosa radnika, države i poslodavaca, gde svi rade u korist opšteg interesa. Naravno, i svako za svoj interes, ali država tu vrlo lepo balansira između poslodavaca i radnika. To je jedna od onih zemalja kao što je Nemačka u Evropi“, ističe naš sagovornik.

Nikad tolika investicija

On zato smatra važnim da sarađujemo sa zemljom kakva je Japan. Drugi važan razlog je, kaže, visina investicije.

„To je nešto što se nije desilo na ovim širim prostorima i to daje nadu da će Srbija moći i u narednom periodu da održi planirane stope rasta, da održi zaposlenost. Možda još najvažnije od svega je što je ovo investicija koja se ne može svrstati u onu kategoriju motača kablova gde se angažuje jeftina radna snaga i gde se radi za male nadnice, gde su uglavnom poluproizvodi, koji su potom negde ugrađuju u finalne proizvode“, napominje profesor Ekonomike industrije na Ekonomskom fakultetu.

Takva investicija pripada onima sa visokom dodatom vrednošću i sa značajnim prisustvom visokih tehnologija, kaže on, uz ogradu da u ovom trenutku nemamo punu informaciju, šta bi se od toga radilo u Srbiji.
„Ako Srbija bude značajnije uključena angažovanjem naše tehničke inteligencije, ako bude došlo do transfera određenih tehnologija do mogućnosti da naši inženjeri i tehničari učestvuju u kreiranju tih proizvoda, onda mi možemo da govorimo da je to jedna dodatno dobra stvar za Srbiju, nešto što u Srbiji uglavnom ne postoji i da je to neki drugačiji put koji se u značajnoj meri razlikuje od dosadašnjih investitora u Srbiji“, ističe Savić.

© REUTERS / Toru Hanai/File PhotoOzbiljne zemlje poput Japana, koje razmišljaju dugoročno, preduzimaju velike investicije upravo za vreme ekonomske krize, jer se spremaju za vreme koje će doći posle nje.
Velika japanska investicija u Srbiji: Evropski centar proizvodnje motora za električna vozila  - Sputnik Srbija
Ozbiljne zemlje poput Japana, koje razmišljaju dugoročno, preduzimaju velike investicije upravo za vreme ekonomske krize, jer se spremaju za vreme koje će doći posle nje.

Na pitanje da li se u vreme pandemije, kada se države i kompanije trude da prođu sa što manje štete i koliko toliko očuvaju privredne potencijale, ovakva investicija može smatrati iznenađenjem, sagovornik Sputnjika kaže da bismo mogli tako da razmišljamo kada bi investicija dolazila iz neke druge zemlje.

Za ozbiljne igrače kriza je šansa

Ali, radi se o Japanu, kaže on i dodaje da ozbiljne zemlje preduzimaju tako velike investicije upravo za vreme ekonomske krize, jer se spremaju za vreme koje će doći posle nje.
„Teško će biti da se neko sa njima uhvati u koštac ako će da investiraju za dve-tri godine. To su azijski narodi koji, naravno, uvažavaju to što se dešava u trenutku u kome donose odluke. Svako normalan bi rekao — gde sada da investiram. Ali, oni su malo drugačiji od nas, razmišljaju dugoročno i iz svih uglova i očigledno procenjuju da je ovo zapravo pogodno vreme za investicije“, napominje Savić.

Objašnjavajući zašto je kriza pogodno vreme za ulaganje, on ističe da će onaj ko investira spremno dočekati vreme kada prođe kriza, a sa druge strane, zemlje u koje dolaze, ne mogu baš mnogo da „zatežu“.

Naš sagovornik podseća da Srbija stranim investitorima nudi dobre uslove i da sada ima i dodatnih razloga zbog kojih bi Japanci imali posebno dobar tretman, s obzirom na to kada investiraju i u šta investiraju.

© Foto : Pixabay/paulbr75Vreme motora sa unutrašnjim sagorevanjem je prošlost. Sa zakašnjenjem u odnosu na Daleki istok i u Evropi su se orijentisali na proizvodnju električnih automobila.
Velika japanska investicija u Srbiji: Evropski centar proizvodnje motora za električna vozila  - Sputnik Srbija
Vreme motora sa unutrašnjim sagorevanjem je prošlost. Sa zakašnjenjem u odnosu na Daleki istok i u Evropi su se orijentisali na proizvodnju električnih automobila.

Evropska automobilska industrija sa zakašnjenjem u odnosu na Kinu, Japan i Južnu Koreju, ali ipak prelazi na proizvodnju elektroautomobila, zato ne čudi potez Japana.

Nidekov kineski primer

Kao dobro organizovan narod, Japanci kada nešto odluče, znači da su sve dobro razmotrili i da kada donesu odluku, od nje tako lako ne odustaju.
Zato se nastavak pregovora predstavnika „Nideka“ sa gradonačelnikom Novoga Sada može smatrati ohrabrujućim. Do njega je došlo nepuna dva meseca pošto je sa predstavnicima japanske kompanije u Beogradu razgovarao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tada je predsednik korporacije „Nidek“ Jun Seki izrazio zainteresovanost kompanije da ulaže u Srbiju i istakao da planirana investicija iznosi više od 100 miliona evra, čime bi se otvorilo i više stotina radnih mesta u Novom Sadu.
Kako je tada saopštila pres-služba predsednika, sagovornici su se saglasili da treba slediti primer investiranja „Nideka“ u gradu Pinghu u Kini, u kojem je japanska kompanija za 20 godina poslovanja investirala više od dve milijarde evra, sagradivši 12 fabrika u kojima je posao dobilo više od 12.000 ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala