Upozorenje Lavrova: Svet u riziku da upadne u sajber-haos

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet rizikuje da upadne u sajber-haos bez univerzalnih dogovora na polju informacione bezbednosti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom govora na sastanku kolegijuma Ministarstava inostranih poslova Rusije i Belorusije.
„Na našem dnevnom redu je pitanje međunarodne informacione bezbednosti. Najnoviji događaji u Libiji pokazuju potrebu saradnje po pitanju te problematike, pritom ne tajne saradnje, već uz učešće svih zemalja bez izuzetaka. Očigledno je da bez univerzalnih dogovora svet rizikuje da upadne u sajber-haos, čije bi posledice mogle da budu katastrofalne“, upozorio je ministar.

Prema njegovim rečima, upravo u stanju sajber-rata i uz spoljnu podršku napreduje protivpravna subverzivna aktivnost i dolazi do korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija u kriminalne svrhe.

„Neophodno je da nastavimo zajednički da štitimo naše pristupe u datoj oblasti na multilateralnim platformama, u regionalnim mehanizmima i u bilateralnom formatu“, naglasio je on.

S tim u vezi, šef ruske diplomatije primetio je dobro usklađenu saradnju delegacija dveju zemalja pri pokretanju radne grupe otvorenog sastava Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o međunarodnoj informacionoj bezbednosti, kao i specijalnog komiteta stručnjaka za izradu Konvencije za borbu protiv sajber-kriminala.

„Radimo i na tekstu zajedničke izjave na tu temu lidera država koje pripadaju Zajednici Nezavisnih Država“, dodao je ministar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala