Tihanovska: Beloruska opozicija uvek bila za partnerstvo sa Rusijom

© AP Photo / Johanna GeronBivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši predsednički kandidat na izborima u Belorusiji opozicionarka Svetlana Tihanovska izjavila je uoči posete ruskog ministra spoljnih poslova Minsku da se protivnici aktuelne beloruske vlasti zalažu za prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom, ali ako dođu na vlast, preispitaće najnovije sporazume koje je zaključilo aktuelno rukovodstvo zemlje.
„Oduvek smo se zalagali za prijateljske i partnerske odnose sa Rusijom“, navodi se u izjavi Tihanovske objavljenoj na njenom zvaničnom kanalu na Telegramu. Ona je istovremeno naglasila da „nezavisnost i suverenitet ne mogu biti predmet pregovora“.

U svetlu aktuelne posete ruskog ministra Sergeja Lavrova Belorusiji i njegovog sastanka sa aktuelnim predsednikom zemlje, Tihanovska je navela da „bez obzira na to o čemu se Aleksandar Lukašenko dogovarao, on je izgubio podršku beloruskog naroda“.

„To znači da će nova vlada revidirati i anulirati sve njegove ugovore i sporazume“, dodala je ona.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra.  

Brojni lideri beloruske opozicije trenutno se nalaze u Poljskoj i Litvaniji, uključujući Tihanovsku, koja je nakon izbora otišla u Litvaniju. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je izjavio da je Litvanija u svom ponašanju u situaciji oko Belorusije prešla sve granice pristojnosti. Prema njegovim rečima, postoje osnovi da se veruje da litvanske vlasti i Tihanovska „ne rade demokratskim metodama“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala