Tačijevi amandmani odbijeni, mandat Specijalnog suda se nastavlja

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Specijalizovano veće Ustavnog suda u Prištini odbacilo je amandmane koje je predložio bivši kosovski predsednik Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu pod optužbom za ratne zločine, uz obrazloženje da se mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku.

Veće Ustavnog suda donelo je tu odluku po zahtevu za ocenu ustavnosti predloga amandmana na član 162 kosovskog Ustava, u vezi sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Kako se navodi, veće Ustavnog suda je konstatovalo da predloženi ustavni amandmani umanjuju prava i slobode zajemčene Drugim poglavljem Ustava.

Dodaje se da je ustavne amandmane predložio 24. avgusta ove godine tadašnji kosovski predsednik, a predsednik kosovske skupštine ih je potom uputio veću Ustavnog suda radi prethodne ocene.

U saopštenju se navodi da je Veće Ustavnog suda ocenilo predložene ustavne amandmane uz uvažavanje specifičnog konteksta i karakteristika Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, a potvrdilo je i da ono ima isključivu nadležnost za davanje takve ocene.

Veće Ustavnog suda je takođe ponovilo da se „prema članu 162(13) i (14) Ustava mandat Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva nastavlja do obaveštenja Saveta Evropske unije o njegovom završetku“, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

U Tačijevom predlogu za izmenu Ustava stoji da se član u kojem se navodi petogodišnji mandat, zameni time da će mandat Specijalizovanih veća i tužilaštva trajati „do obaveštenja o završetku mandata, koje će biti objavljeno od strane Saveta Evropske unije, u konsultaciji sa Vladom Republike Kosova“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala