Prvi ruski brzi test na virus korona: Rezultati za samo 15 minuta

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaLaborant u mobilnoj laboratoriji za testiranje putnika na kovid 19 na aerodromu Vnukovo
Laborant u mobilnoj laboratoriji za testiranje putnika na kovid 19 na aerodromu Vnukovo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „TestGen“ iz nanocentra „Ulnanoteh“ iz Uljanovska (deo investicione mreže Fonda za infrastrukturu i obrazovne programe „Rosnano“) razvila je prvi ruski brzi test za otkrivanje antigena virusa korona pljuvačkom, saopštila je pres služba „Rosnano“.
„Prvi ruski brzi test za otkrivanje antigena virusa korona pljuvačkom i brisevima iz nosa razvili su stručnjaci kompanije „TestGen“. Test omogućava da se virus otkrije u roku od 15 minuta, odmah nakon što uđe u telo i dok još uvek nema kliničkih manifestacija bolesti. On se razlikuje od postojećih analoga po visokoj osetljivosti, koja može da se uporedi sa PCR testom. Trenutno se priprema potrebna dokumentacija za klinička ispitivanja i dobijanje potvrde o registraciji", navodi se u saopštenju.

Kao što je objasnio jedan od glavnih programera kompanije Denis Viktorov, sistem za testiranje zasnovan je na upotrebi metode imunohromatografije, koja je brža alternativa PCR testovima i ne zahteva posebnu opremu.

Masovno testiranje na šangajskom aerodromu - Sputnik Srbija
Haos na šangajskom aerodromu zbog naredbe da se sprovede masovno testiranje /video/

„Brzi test može se obaviti ne samo u laboratorijskim uslovima, već i u bolnicama, na aerodromima i železničkim stanicama. To će omogućiti da se izvrši ekspresni skrining velikog broja ljudi, da se odmah identifikuju bolesni i spreči širenje infekcije“, izjavio je Viktorov.

„Posle kliničkih ispitivanja i dobijanjem potvrde o registraciji, 'TestGen' će moći brzo da organizuje serijsku proizvodnju testova. Kompanija je već razvila slično iskustvo u visoko preciznom molekularnom genetskom testu za dijagnozu virusa korona 'KoV-2-Test', koji je predstavljen tržištu u proleće 2020. godine i sada se aktivno koristi u laboratorijama u Rusiji i nekim stranim zemljama“, navodi se u saopštenju.
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala