Poslanik Rade: Zapad nametnuo Ukrajini nacionalnu ideju – ko će više „zabiberiti“ Rusiji

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade Ukrajine
Zgrada Vrhovne rade Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad je nametnuo Ukrajini lažnu nacionalnu ideju neprijateljstva sa Rusijom, i pretvorio je u bojno polje tokom mogućeg rata, rekao je poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz partije Opoziciona platforma – za život Renat Kuzmin za televiziju „112 Ukrajina“.

Prema njegovim rečima, strategija nacionalne odbrane koju je usvojio bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko predviđa da zemlje NATO-a koriste teritoriju Ukrajine za rat sa Rusijom. Kuzmin smatra da je taj dokument vrhunac cinizma i „državni zločin“.

On je pojasnio da bi u slučaju rata Rusije i SAD Ukrajinu koristili kao pozornicu vojnih dejstava.

„To jest, ne postoji država, postoji bojno polje zvano Ukrajina. Ukrajina nije subjekat međunarodne politike, nego objekat“, precizirao je Kuzmin.

On je skrenuo pažnju i na nedavni ukaz predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskom, kojim se odobrava održavanje vojnih vežbi zemalja NATO u Ukrajini tokom cele godine.

 „Sada se strane trupe mogu svaki dan obučavati na teritoriji Ukrajine, što zapravo i čine – lete tamo-amo do ruske granice i nazad“, objasnio je poslanik.

Kao primer je naveo letove američkih i britanskih vojnih aviona duž rusko-ukrajinske granice.

„I zamislite situaciju kada NATO bombarderi tokom vojnih vežbi sa teritorije Ukrajine uvežbavaju približavanje ruskoj granici, invaziju, bombardovanje i povlačenje. Šta bi Rusi trebalo da rade?“, pita se Kuzmin.

Ukoliko ruska vojska shvati takve akcije kao napad na zemlju, uslediće napad na vojne objekte na teritoriji Ukrajine, pretpostavlja političar.

„Da li mi to uopšte želimo? Da li se u tome sastoji naša težnja za pridruživanjem NATO-u i Evropskoj uniji?“, pitao je Kuzmin, zaključujući da su Ukrajincima nametnuli lažnu nacionalnu ideju, smišljenu na Zapadu.

„Ideja je u tome da se od Ukrajine napravi 'antirusija', svi mi treba da umremo kako bi se nekako 'zabiberilo' Rusiji“, kaže Kuzmin.  

Prema njegovim rečima, ukrajinski zvaničnici se međusobno takmiče u tome ko će više napakostiti Rusiji kako bi se pokazalo „ko je veći patriota“.

„I u tom takmičenju ko će više napakostiti Rusima, mi smo uništili svoju industriju, u potpunosti smo uništili socijalnu sferu, medicinu, obrazovanje, uništili smo našu budućnost u suštini“, zaključio je poslanik.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se usled situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje poslove zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada je usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva odbacuje optužbe Kijeva i smatra ih neprihvatljivim.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala