Može li Bajden na Balkanu da napravi „EUgoslaviju“?

Pratite nas
Iako Džozef Bajden još nije seo u Ovalni kabinet već stižu poruke da bi Srbija i ostale balkanske zemlje mogle da postanu deo neke nove „EU-goslavije“.
Od četvrtka do četvrtka: Miloš Ković

U međuvremenu, srpski zvaničnici ne mogu da kroče na Kosovo, SPC je ostala bez dve najuglednije ličnosti, a Crna Gora čeka prvu ekspertsku Vladu. O ovim temama u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ govori vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Miloš Ković. 

Nakon najave Donalda Trampa da ne odustaje od borbe da dokaže izbornu krađu ali i da je naredio svojoj administraciji da se pripremi za primopredaju vlasti, oglasio se i Bajden koji je rekao da se „Amerika vratila“.

Šta je time hteo da poruči? Šta znače procene bivšeg diplomate na Balkanu i profesora Univerziteta Kembridž, Timotija Lesa da bi region Zapadnog Balkana za vreme Bajdenovog mandata mogao da postane novi multietnički entitet sastavljen od „šest država“, neka vrsta „EU-goslavije“? Da li bi projekat koji Srbiji daje lidersku ulogu na Balkanu mogao da bude dovoljan da se Beograd ubedi da prizna nezavisnost Kosova i da se unazade njegovi odnosi sa Rusijom, Turskom i Kinom? Da li potvrđena optužnica protiv jednog od lidera OVK Hašima Tačija, 20 godina nakon izvršenja zločina govori da li je došao politički trenutak za podizanja optužnice? Do kada će Zapad tolerisati bezobrazluk prištinskih političara koji ne dozvoljavaju srpskim zvaničnicima da uđu na Kosovo dok se ne izvine za počinjeni genocid? Šta gubitak patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija znači za sav verni narod? Kakvi izazovi su pred novom ekspertskom Vladom u Crnoj Gori?

Emisiju vodi i uređuje Nataša Milosavljević.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala