Kremlj: Vašington nije ubedio Kijev da poštuje Minske sporazume

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Vašington do sada nije hteo ili nije mogao da ubedi Kijev da ispunjava Minske sporazume.
„Što se tiče američkih kolega, svaki put govorimo da, ukoliko je američka strana u stanju da ubedi Kijev da bude privržen preuzetim obavezama, to se može pozdraviti. Ali do sada, nažalost, Vašington to nije hteo ili nije mogao“, rekao je Peskov novinarima.

Ranije je stalni predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov rekao da rukovodstvo Ukrajine čini sve da pogorša sukob sa Donbasom.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

Istovremeno, Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog navodnog mešanja u ukrajinski sukob, a Moskva je na te sankcije odgovorila istom merom i zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala