Glavobolja, bolovi u telu, temperatura: Neželjeni efekti američkih vakcina protiv virusa korona

© REUTERS / Dado RuvicFajzer logotip
Fajzer logotip - Sputnik Srbija
Pratite nas
Eksperti Američke medicinske asocijacije naveli su neželjene efekte vakcina protiv virusa korona američkih kompanija „Moderna“ i „Fajzer“, istakavši da obe vakcine imaju neprijatne, ali bezopasne neželjene efekte na koje pacijenti treba da budu spremni, prenosi „Njuzvik“.

Dobrovoljci koji su učestvovali u ispitivanju vakcine kompanije „Moderna“ kao jedini neprijatni efekat naveli su bol na mestu uboda prilikom vakcinisanja. Nakon primanja prve doze vakcine, taj neželjeni efekat je prijavilo 2,7 odsto pacijenata. Nakon druge doze 9,7 odsto vakcinisanih osećalo je umor, 8,9 odsto bol u mišićima, a 5,2 odsto žalilo se na bolove u zglobovima. Još 4,5 odsto pacijenata je nakon vakcinisanja imalo glavobolje, a 4,1 odsto se žalilo na bol na mestu uboda.

Jedan od pacijenata, 43. godišnji Luk Hatčinson je izjavio da je imao „nepodnošljivu“ groznicu nakon vakcinacije, koja je trajala oko 12 sati.

Vakcina kompanije „Fajzer“ je prouzrokovala glavobolju kod otprilike četiri odsto vakcinisanih nakon primanja druge doze. Pacijenti se nisu žalili na druge neželjene efekte vakcine.

Ranije je učesnik u ispitivanju vakcine protiv korone „Fajzer“ iz Amerike rekao da je nakon primanja druge doze vakcine imao groznicu, osećao je malaksalost i opštu slabost. Pritom je istakao da je neprijatan osećaj prošao nakon nekoliko časova.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala