EU pokušava da urazumi Prištinu: Lajčak pisao Hotiju, reagovao i Stano

© Tanjug / Vadim GhirdaSpecijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga je podsetio da je sloboda kretanja zvaničnika Beograda i Prištine predviđena sporazumima o slobodi kretanja, kao i sporazumima o zvaničnim posetama.

„EU očekuje od Kosova da i dalje radi na postizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom. To uključuje poštovanje i sprovođenje svih sporazuma postignutih do sada u dijalogu“, napisao je Lajčak u pismu datiranom na 23. novembar, a u koje je Tanjug imao uvid.

U pismu, Lajčak podseća Hotija da je slobodno putovanje na teritoriju druge strane dogovoreno u Sporazumu o slobodi kretanja, dok su posebna prravila utvrđena za osobe koje obavljaju zvanične poslove, što je utvrđeno Sporazumima o zvaničnim posetama.

„Sporazumi o zvaničnim posetama i njihovi amandmani koji su njihov sastavni deo obezbeđuju uredno rukovanje i izvršenje zvaničnih poseta. Taj sporazum zajedno sa sporazumom o Slobodi kretanja pokazali su se veoma korisnim i oni predstavljaju dostignuće u radu vas i Beograda, koje bi trebalo očuvati“, napisao je Lajčak.

Istovremeno, on je podsetio Hotija da su oba Sporazuma obaveza dogovorena tokom dijaloga i koju moraju da poštuju obe strane - i Beograd i Priština.

Nepoštovanje ovih sporazuma šalju veoma negativan signal o kredibilitetu Kosova kao strane u procesu dijaloga. Dodatno, njihova kršenja podrivaju napore za normalizaciju odnosa između dve strane i pojačavaju tenzije na terenu. zauzvrat to ozbiljno utiče na trenutne razgovore o budućem sveobuhvatnom sporazumu“, napisao je Lajčak.

Briselski diplomata poručio je Hotiju da je njegova uloga kao premijera ključna za obezbeđivanje poštovanja tih sporazuma postugnutih tokom dijaloga od strane kosovskih institucija.

Hoti: Poštovaćemo sporazume, ali posete su osetljivo pitanje

Premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti izjavio je da je primio pismo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, te da će Priština poštovati sporazume, ali da će svaki zahtev za posetu biti tretiran u kontekstu osetljivosti u kome se zemlja nalazi.

„Poštujemo dogovore, naravno, zalažemo se za slobodno kretanje, radimo u procesu dijaloga da zaključimo sva otvorena pitanja, ali ponekad su prilično osetljiva. Primio sam pismo od Lajčaka, odgovoriću, svaki zahtev za posetu će se tretirati u kontekstu osetljivosti“, rekao je Hoti novinarima, prenosi Gazeta ekspres.

Oglasio se i portparol EU

Portparol EU Peter Stano rekao je da dogovor Beograda i Prištine o jasnim modalitetima kada su u pitanju zvanične posete mora da se sprovodi, a ne politizuje.

Stano je za Tanjug potvrdio i da je EU prošlog petka posredovala u postizanju „dženlmenskog sporazuma“ između Beograda i Prištine o odlaganju međusobnih poseta lokacijama masovnih grobnica, kako bi se spustile moguće tenzije.

U međuvremenu, ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova, Meljiza Haradinaj Stubla, prekršila je dogovor o poverljivosti ovog sporazuma, kao i već postojeći dogovor o međusobnim zvaničnim posetama.

U EU kažu da ne žele da komentarišu izjave kosovske ministarke o tome da ne dozvoljavanju predstavnicima Srbije da uđu na Kosovo, ukazujući da je „njihov posao da se fokusiraju na napredak regiona i procesa dijaloga Beograda i Prištine“.

„Uvek smo pozivali sve političke aktere i u Srbiji i na Kosovu, ali i i regionu, da se angažuju u postupcima i izjavama koje stvaraju i promovišu atmosferu pomirenja, regionalne stabilnosti i sardanje, a ne da rade suprotno tome“, naglašava Stano.

Peter Stano dodaje da EU očekuje i da se poštuju i primene svi dogovori koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujuće i onaj o slobodi kretanja i zvaničnim posetama.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala