Bugarski ministar: Severna Makedonija napravila korak u pravom smeru

© AP Photo / Alex BrandonPotpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov
Potpredsednik bugarske vlade Krasimir Karakačanov  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik Vlade Bugarske, ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da postoji mogućnost da Sofija sledeće godine odobri početak pregovaračkog procesa o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Karakačanov je pozitivno ocenio izjavu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva koji je rekao da Bugarska i Severna Makedonija imaju zajedničku istoriju i da neće dozvoliti  makedonskim medijima da ocrnjuju Bugare.

„Čestitam Zaevu, skupio je hrabrost zbog koje ga kritikuju pojedini njegovi protivnici. To je mali korak u pravom smeru. Ako se tako nastavi, mislim da sledeće godine možemo govoriti o početku pregovaračkog procesa“, poručio je Karakačanov.

Ranije je Zaev rekao je da je Goce Delčev revolucionar i za Bugare i za Makedonce koje su se borili za slobodnu Makedoniju i Odrinskog regiona. On je istakao da je prošlost ostavila mnoge nepravde u Makedoniji za vreme bivše Jugoslavije i komunizma.

Podsetimo, ranije je Sofija blokirala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Kao što je više puta saopštila bugarska strana, komšije ne poštuju Sporazum o dobrosusedstvu, koji obavezuje strane da formiraju zajedničku komisiju za rešavanje spornih istorijskih pitanja.

Sofija je zahtevala da Skoplje odustane od govora mržnje prema Bugarima, od formulacije „makedonski“ u korist „službenog jezika Republike Severne Makedonije“ i ideje o makedonskoj manjini u Bugarskoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala