Beloruski ministar: Cilj međunarodnog posredovanja ne treba da bude smena vlasti

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej izjavio je da je Minsk spreman da podrži posredovanje međunarodnih struktura ukoliko ono bude za „iskreno“ rešavanje situacije u zemlji, a ne s ciljem smene vlasti.
„Ako oni (opozicija i zapadni političari) žele da iskoriste neke spoljne strukture za pružanje napora u posredovanju – spremni smo da to pozdravimo. Ali važno je da to bude iskreno, zainteresovano i usmereno na rešavanje situacije, a ne na realizaciju tih izjava koje se sada daju – prenos vlasti, uklanjanje aktuelnog rukovodstva sa vlasti. Mi smo kategorički protiv toga“, istakao je ministar na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Minsku.

Makej je primetio da u poslednje vreme zapadne i evropske kolege iznose protiv Belorusije brojne optužbe vezane za situaciju u zemlji i proteste.

„Naši partneri, nažalost, ne žele ni da čuju zvanične argumente beloruskih vlasti i vidimo da se to dešava i u odnosu na Rusiju. Vidimo nevoljnost da se čuje zvanični stav, oni deluju u okviru sopstvenih bajki i šema“, rekao je šef beloruske diplomatije.

Naglasio je da je Minsk kategorički protiv takvog pristupa.

„Situaciju u bilo kojoj zemlji, uključujući Belorusiju, treba se procenjivati objektivno“, konstatovao je Makej.

On je dodao da je Belorusija zainteresovana za saradnju sa Savetom Evrope, kao i da Belorusija sarađuje u okviru nekolicine pravnih instrumenata i konvencija.

„Ali ako Savet Evrope bude bez dogovora sa Belorusijom donosio neke odluke o programima saradnje sa našom zemljom, mi ćemo jednostavno prekinuti svaku saradnju sa tom organizacijom“, zaključio je Makej.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska. Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. 

Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji. Niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala