Azerbejdžanski parlament: Isključiti Francusku iz Minske grupe zbog rezolucije o Karabahu

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAlijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžanski parlament usvojio je izjavu kojom se izražava protest Senatu Francuske zbog Rezolucije o Karabahu. Takođe, parlament je pozvao vladu da od OEBS traži isključenje Francuske iz Minske grupe.

Francuski Senat je, naime, juče apsolutnom većinom glasova izglasao Rezoluciju u kojoj se vlada poziva da prizna Nagorno-Karabha. Rezolucija nema obavezujući karakter.

Parlament Azerbejdžana je na današnjem zasedanju reagovao usvajajući ovu izjavu.

Takođe, parlament je predložio vladi da se obrati OEBS sa zahtevom da se Francuska isključi iz Minske grupe koja se bavi pitanjem Karbaha. Parlament je sugerisao vladi i da još jednom razmotri političke i ekonomske odnose sa Francuskom.

Francuska je, uz Rusiju i Ameriku, kopredsednik ove grupe.

Konflikt u Karabahu rasplamsao se krajem septembra, a borbena dejstva obustavljena su tek 10. novembra.

Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala