Američki lovci F-14 naoružani sovjetskim raketama /foto/

CC BY 4.0 / Vitaly V. Kuzmin - http://vitalykuzmin.net/?q=node/524 / Raketa vazduh-vazduh R-37 RVV-BD
Raketa vazduh-vazduh R-37 RVV-BD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na internetu su se pojavile fotografije lovaca F-14 američke proizvodnje, opremljene sovjetskim raketama R-27. Još za vreme hladnog rata iransko Ratno vazduhoplovstvo je uspelo je kombinuje oružje protivnika.

Gruman F-14 „Tomket“ je američki lovac dvosed, četvrte generacije sa promenljivom geometrijom krila, koji se proizvodio od 1974. do 1992. godine.

Iran je jedina zemlja kojoj je avion isporučen iz Sjedinjenih Američkih Država posle primirja. U američkoj avijaciji F-14 je zamenjen sa F/A-18 „Hornet“ (zvanično, američka mornarica i dalje koristi verziju lovca koji poleće sa nosača aviona). Iransko vazduhoplovstvo ima 43 lovca „Tomket“, ali je nakon zahlađenja odnosa pokrenulo sopstvenu proizvodnju rezervnih delova.

​R-27 je sovjetska raketa „vazduh-vazduh“ srednjeg dometa. Njen razvoj započeo je u SSSR-u, a proizvodnja u Rusiji. Savremene modifikacije raketa obezbeđuju uništavanje aviona, dronova i krstarećih raketa. Pored ruskih vazduhoplovnih snaga, R-27 je u službi u još osam zemalja. Ukrajina proizvodi svoju verziju rakete.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala