Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaKapetan Ana Perišić
Kapetan Ana Perišić - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu „Orao“ kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji naše vojske na jurišnom vazduhoplovu.

Istakao je da je ponosan što je jedna dama postala prvi pilot jurišnog borbenog aviona i što u svakom trenutku može da bude jednako uspešna ili uspešnija od bilo kog muškarca u obavljanju ovih poslova.

Na vojnom aerodromu „Morava“ u Lađevcima, na uspešno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po sletanju među prvima je čestitao i ministar Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaPotpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu „Orao“ kapetana Ane Perišić
Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“ - Sputnik Srbija
Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je prvom samostalnom letu na avionu „Orao“ kapetana Ane Perišić
„Drago mi je što je tako i to jeste prostor za nove mlade generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu svoju karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i karijeru u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije“, istakao je ministar Stefanović dodajući da je zahvalan Ani zbog prilike da danas vidi jednog veoma uspešnog pilota, za koju su starešine i stručnjaci ocenili je imala veoma uspešan let nakon koga sada može da ide i u samostalne letove.

Ministar Stefanović je takođe naglasio da je danas bio u prilici i da poseti 98. Vazduhoplovnu brigadu, jedinicu za koju može da se kaže da je Čuvar našeg neba.

„Nije ovo lak posao, to je posao u kome piloti i svi oni ljudi koji opslužuju sistem, da ne zaboravimo i sve tehničare i ljude koji pomažu pilotima u osposobljavanju vazduhoplova i u svakodnevnim aktivnostima, u kome moraju da prođu bezbrojne časove obuke da bi bili sposobni da upravljaju složenim sistemima i da bi mogli da budu ono što jesu - neko ko brani našu zemlju i ko je u svakom trenutku spreman da uzleti i da se bori za Srbiju“, naglasio je ministar Stefanović.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da vidi helikoptere Mi-35 koja je naša vojska nabavila, kao i avione tipa „Orao“.

„Hoću da zahvalim i generalu Biliću i celom sastavu jedinice ne jednom zaista srdačnom dočeku, jednom iscrpnom referisanju o svim problemima i izazovima, ali i na onim uspešnim stvarima koje su urađene u prethodnom periodu zbog čega ova jedinica i jeste to što jeste“, poručio je ministar Stefanović.

© Foto : Ministarstvo odbrane/Jovo MamulaVojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“
Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“ - Sputnik Srbija
Vojska Srbije dobila prvu ženu pilota jurišnog borbenog aviona „Orao“
Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. Lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. Vazduhoplovne brigade, uspešno završava preobuku sa vazduhoplova „Supergaleb G4“ na vazduhoplov „Orao“. Govoreći o utiscima nakon prvog samostalnog leta, istakla je da ih je teško opisati rečima, a na pitanje kako se oseća kao prva žena pilot koja je to ostvarila odgovara da je reč o zadatku za koji se trudi da ispuni nabolje što može.

„Let je protekao sigurno i bezbedno i ja sam zadovoljna kako sam uspela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posle kontrolnog leta“, istakla je kapetan Ana Perišić koja pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.

Tokom obilaska pripadnika 98. vazduhoplovne brigade na vojnom aerodromu „Morava“ kod Kraljeva, kome je prisustvovao i zamenik komandanta RViPVO brigadni general Željko Bilić, zamenik komandanta te jedinice pukovnik Aleksandar Milićević referisao je o nameni i zadacima jedinice, a ministar Stefanović obišao je i nedavno nabavljene vazduhoplove koji su u sastavu te jedinice i razgovarao sa pilotima i tehničkim sastavom 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala