Ukrajinska delagacija napravila skandal na sednici o rešavanju krize u Donbasu

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaVojnik DNR, Donbas
Vojnik DNR, Donbas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnik samoproglašene Luganske narodne republike u političkoj kontakt grupi za Donbas Rodion Mirošnik ispričao je kako se odvijao tok sednice na kojoj je ukrajinska delegacija organizovala skandal.
 „Ukrajina je organizovala skandal u kontakt grupi. Predstavnik Ukrajine u kontrakt grupi za rešavanje konflikta u Donbasu Leonid Kravčuk je na sednici kontakt grupe izjavio da Ukrajina prilikom pripreme dnevnog reda nema nameru da razmatra projekte koje su podneli predstavnici republika Donbasa, već želi samo da vidi ruske projekte“, napisao je Mirošnik na svom telegram-kanalu.

On je izjavio da odbijanje Kijeva da razgovara i usaglašava projekte za rešavanje konflikta sa predstavnicima republika Donbasa „predstavlja, praktično, izjavu o izlasku Ukrajine iz kontakt grupe i iz Minskih sporazuma“.

Mirošnik je dodao da su predstavnici DNR i LNR postavili pitanje Kravčuku: da li je to zvanični stav Kijeva i da li je on opunomoćen da daje takve izjave. Prema rečima političara iz Donbasa, opunomoćeni predstavnik Rusije u kontakt grupi Boris Grizlov primetio je da ovakvo ponašanje Kijeva ne vodi ka rešavanju krize.

„On (Grizlov) je izjavio da Rusija zaista podržava plan koji su pripremili u Lugansku i Donjecku, makar i zato što je u skladu sa Minskim sporazumima. A svaki plan koji Rusija podnese bi se smatralo mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine i zato ga neće biti“, dodao je Mirošnik.

Prema rečima predstavnika LNR, Kravčuk je rekao da smatra komentar Grizlova „izjavom o izlasku Rusije iz Minskih sporazuma“ i dodao da će Kijev sam rešiti situaciju na „ukrajinskoj teritoriji pod nazivom (specijalni regioni Donjecke i Luganske oblasti)“. Mirošnik je objasnio da je specijalna predstavnica OEBS-a Hajdi Grau ovo shvatila kao „pokušaj da se potisnu svi ostali“ iz kontakt grupe.

„Logično finale svađe bila je oštra izjava Borisa Grizlova koji je podsetio poštovanog penzionera Kravčuka da za takve izjave treba posedovati punomoćje. On je naglasio da je Ruska Federacija ušla u kontakt grupu na poziv Ukrajine radi regulisanja unutrašnjeg konflikta koji je buknuo na ukrajinskoj teritoriji. Ako se mišljenje rukovodstva Ukrajine promenilo, ono to treba zvanično da saopšti“, napisao je Mirošnik.

Pregovori kontakt grupe o Donbasu su održani danas u formatu video-konferencije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala