Šta kada banke „presuše“: Objavljeno upozorenje o profitabilnosti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaLogo Centralne evropske banke u Frankfurtu
Logo Centralne evropske banke u Frankfurtu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropske banke neće ostvariti povratak dobiti na nivo pre pandemije sve do 2022. godine, upozorila je danas Evropska centralna banka (ECB) u svom najnovijem pregledu finansijske stabilnosti.

Zajmodavci u evrozoni borili su se da ostvare znatan profit tokom poslednje decenije, nakon globalne finansijske krize 2008, uz jači regulatorni nadzor i niske kamatne stope. Međutim, nedavna kriza izazvana virusom korona – dodatno je pogoršala stanje, i to će se osećati tokom narednih meseci, navodi ECB.

„Očekuje se da će profitabilnost banaka ostati slaba“, rekao je Luis de Gindos, potpredsednik ECB-a.

Ako banka stalno beleži nizak profit, to bi moglo naštetiti njenoj sposobnosti da pozajmljuje novac preduzećima i pojedincima. Ukupna profitabilnost bankarskog sistema takođe odražava „zdravlje“ te ekonomije.

Očekivanja na tržištu ukazuju na ukupan prinos na kapital (ROE) – meru profitabilnosti bankarstva - od 1,7 odsto ove godine, praćen sa 3,1 odsto i 5 odsto 2021. i 2022. godine, respektivno. ROE banaka u evrozoni iznosio je oko 6 odsto u junu 2019. godine, prema podacima Evropske centralne banke.

Međutim, „s nedavnim ponovnim rastom infekcija i novim merama za suzbijanje zaraze, verovatno će prognoze profitabilnosti biti revidirane naniže, jer je takođe neizvesno kada će vakcina biti dostupna za veći deo populacije“, upozorila je ECB u svom izveštaju.

Pandemija i naredbe o ostajanju kod kuće umanjile su ekonomsku aktivnost, što je zauzvrat ograničilo finansijski sistem. Potrošači i preduzeća ostaju oprezni kada je reč o rashodima, a planirana ulaganja se stopiraju.

Tri farmaceutske kompanije nedavno su najavile da će njihove vakcine protiv kovida 19 biti spremne za distribuciju u narednim nedeljama. Ipak, još uvek postoji određena neizvesnost kada će početi vakcinacija, koji delovi populacije će je dobiti prvi i, što je još važnije, kada će se ekonomije vratiti na normalan nivo aktivnosti.

ECB u izveštaju dalje navodi sledeće:

„Slaba profitabilnost, koja je u toku, mogla bi ometati sposobnost banaka da podrže kreditiranje realne ekonomije u narednim mesecima, posebno što se očekuje da će kamatne stope ostati niske tokom značajnog perioda koji dolazi.“

Bankarski sistem se smatra ključnim elementom koji podržava ekonomski oporavak nakon pandemije. Mnoga preduzeća će tražiti nova sredstva za obnovu svog rada nakon meseci provedenih u pripravnosti. Međutim, očekuje se da će kamatne stope ostati niske, dok ECB nastavlja sa svojom „ultralabavom“ monetarnom politikom.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala