Srbija uskoro dobija još jedan auto-put: Poznato kada će početi radovi

© Tanjug / ZORAN ZESTICPotpisivanje ugovora za gradnju prve deonice auto-puta Niš - Merdare
Potpisivanje ugovora za gradnju prve deonice auto-puta Niš - Merdare - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje auto-puta Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.

Početak radova se očekuje već polovinom naredne godine, rekao je Mali nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je da gradnja prve deonice Auto-puta mira, od Niša do Pločnika, kreće sa početkom građevinske sezone iduće godine.

Hargitai je najavila da će prvi tender za izbor izvođača biti objavljen u decembru, kao i da bi radovi trebalo da počnu do polovine 2021. godine.

Kredit od 85 miliona evra je odboren za finansiranje izgradnje prve deonice od Niša do Pločnika u dužini od 33 kilometara.

Drugi ugovor za implementaciju projekta izgradnje autoputa potpisali su ministar građevinarstva Momirović, direkor Koridora Srbije Aleksandar Antić i Hargitai.

Mali je istakao da su danas potpisana dva važna sporazuma koji predstavlaju korak napred u realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

„Potpisana su danas dva sporazuma, od kojih se jedan odnosi na implementaciju projekta, a drugi na završetak cele strukture finansiranja tog projekta“, rekao je Mali.

Ministar finansija kaže da je vrednost projekta izgradnje prve deonice 225 miliona evra.

Zahvalio je EBRD-u što je danas obezbeđeno preostalih 85 miliona evra u finansijskoj konstrukciji.

Za prvu deonici od Niša do Pločnika već je obezbeđen zajam Evropske investicione banke od 100 miliona evra, kao i grant od 40,6 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkana, naveo je Mali.

Ističe da je to veoma važan projekat, pošto je deo vašingtonskog sporazuma, kao i da će taj auto-put doprineti razvoju regiona, kao i bržem protoku robe i ljudi, ali bezbednosti saobraćaja.

„To će unaprediti ekonomsku povezanost i razvoj celog regiona“, istakao je Mali.

Naveo je da se taj projekat potpuno uklapa u program Srbija 2025 u koji će biti uloženo više od 14 milijardi evra u narednih pet godina samo u infrastrukturne projekte.

„Već naredne godine imaćemo u budžetu rekordni budžet za kapitalne investicije, preko 330 milijardi dinara, to jest 5,5 odsto našeg BDP-a“, naglasio je ministar.

Mali je zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi dokumentacije za realizaciju projekta, a naročito instituciji EBRD koja, kaže, uvek pruži Srbiji podršku.

Naveo je da je u prethodnih pet godina u Srbiji izgrađeno više od 350 km novih auto-puteva.

Deo tzv. Auto-puta mira kroz Srbiju, Niš - Merdare, biće duga 77 kilometara, navodi Tanjug.

Koridor 10 i novi auto-put će se povezati kod Niša i omogućiti izlazak Srbije na albanske luke na Jadranskom moru i bolje povezati 500.000 ljudi.

Dužina budućeg auto-puta Niš - Drač je 383 kilometara.

Auto-put Niš - Merdare - Priština je deo osnovne indikativne transportne mreže EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala