Slučaj Navaljni: Nemačka tvrdi da je „novičok“ pronađen na nekoliko predmeta

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
U incidentu sa Aleksejom Navaljnim, osim flaše sa vodom, postoje i drugi predmeti sa tragovima supstance iz grupe „novičok“, navodi se u odgovoru Vlade Nemačke parlamentarnoj frakciji „Alternativa za Nemačku“, čiji je tekst na raspolaganju RIA „Novosti“.

Vlada Nemačke je ponovo navela da ne objavljuje tačan sastav otrova, koji je navodno upotrebljen protiv ruskog blogera, zbog „visokog rizika od širenja“.

Ranije je na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu saopšteno da je „Novičok“ kojim je ruski opozicionar „otrovan“ pronađen na flašama u sobi „Ksander hotela“ u Tomsku. Predstavnica uprave hotela je kasnije navela da u sobi Navaljnog nije pronađeno ništa diskriminišuće.

Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. 

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Pročitajte još:

 

  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala