Ruski ambasador: Pokušaji uvlačenja Rusije u krizu u Belorusiji bez perspektive

© Sputnik / Viktor TolochkoAmbasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev
Ambasador Rusije u Belorusiji Dmitrij Mezencev - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Povlačenje“ ruske karte od strane opozicije u Belorusiji nema perspektivu, rekao je ambasador Rusije u toj zemlji Dmitrij Mezencev.
„Pokušaji nekih organizatora protesta ili režisera koji bi da prav političke predstave na sceni u Belorusiji uz povlačenje ruske karte, odnosno provociranjem napetosti između Rusije i Belorusije, nemaju nikakvu perspektivu“, rekao je ambasador.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je ranije da Zapad pravi različite šeme za uticaj na vlasti u zemlji i na njega lično, s ciljem da sruši poredak i čak bi želeo da u taj proces uvuče Rusiju.

Njega, međutim, s vlasti može da skloni samo beloruski narod na bazi postojećih zakona i Ustava, dodao je Lukašenko.

Jedan od lidera beloruske opozicije Pavel Latuško, član predsedništva Koordinacionog saveta, obratio se EU s molbom da u Belorusiju uputi misiju koja bi trebalo da pomogne rešavanju krize i da bi u nju trebalo uključiti predstavnike Rusije.

Protesti u Belorusiji počeli su posle predsedničkih izbora 9. avgusta, na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko. Opozicija, međutim, ne prihvata rezultate i smatra da je legitimni predsednik Svetlana Tihanovska. Takav stav deli i Brisel koji je zbog, kako kažu, falsifikovanja izbora i primene sile protiv demonstranata proširio sankcije protiv beloruskih zvaničnika.

Rusija smatra da je Lukašenko legitimni predsednik Belorusije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala