Pazite šta pričate: Sada i usisivači imaju „uši“

CC0 / Pixabay / Robot usisivač
Robot usisivač - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kad su se pametni usisavači pojavili na tržištu bili su revolucionarni. Ideja da neko obavlja kućne poslove umesto vas, mnogima se odmah svidela. Međutim, na početku nisu bili preterano pametni, ni efikasni, ali je danas situacija drugačija.

Većina modela povezuje se sa internetom, možete njima da upravljate pomoću aplikacije sa svog telefona, skeniraju prostorije i tačno znaju šta, gde i kada da počiste, prenosi portal Zimo.

Ipak, sva ta dodatna tehnologija čini ih i ranjivijima na sajber napade. Da su robotski usisavači problematični, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Merilend.

Istraživači su prikupljali podatke iz laserskog navigacionog sistema usisavača (to je onaj sistem koji im govori gde se nalaze u prostoriji i sprečava da se zalete i udare u stvari).

Podatke su analizirali, i uspeli su, uz pomoć nekoliko različitih tehnika, da dođu do snimka razgovora i TV programa koji se odvijao u prostoriji u kojoj je usisavač radio.

Ovo istraživanje pokazalio je da bilo koji uređaj koji koristi Lidar (tehnologiju za navigaciju koja pomoću lasera meri različite udaljenosti oko uređaja), može biti hakovan i korišćen za prikupljanje audio zapisa, čak i ako nema mikrofon u sebi.

Dakle, vaš robot usisavač mogao bi da vas prisluškuje, a da vi toga niste ni svesni. Naime, većina tih pametnih usisavača mape po kojima se kreće skladišti u "klaud", što ih čini ranjivim na sajber napade, a samim tim je i vaša bezbednost ugrožena. 

Biznismen koristi telefon u avionu - Sputnik Srbija
Ne, niste poludeli – telefon vas prisluškuje i to ste mu jednim klikom omogućili

Takođe, zbog činjenice da ljudi zbog čitave situacije rade uglavnom od kuće, ovi usisivači mogu da postanu veom aefikasno sredstvo, kako za idustrijsku špijunažu, tako i za krađu osetljivih privatnih podataka, poput bankovnih.

Za svaki slučaj, najbolje bi bilo da poverljive razgovore vodite u prostorijama gde nema pametnih usisivača, dodaje portal.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala