Oksfordska vakcina efikasna 90 odsto samo kod mlađih od 55 godina

© REUTERS / Phil Noble/File PhotoSedište kompanije AstraZeneka u Maklsfildu u Engleskoj
Sedište kompanije AstraZeneka u Maklsfildu u Engleskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Oksfordska“ vakcina protiv virusa korona, koju zajedno razvijaju kompanija „AstraZeneka“ i Univerzitet Oksford, efikasna je 90 odsto samo kod osoba mlađih od 55 godina, rekao je Monsef Slaui, šef američkog programa „Operacija vorp brzina“ zaduženog za praćenje razvoja vakcina.

Slaui je rekao da je efikasnost ove vakcine u celoj grupi ispitanika, bez obzira na godine, 62 odsto, dok je efikasnost od 90 odsto zabeležena samo kod učesnika koji su mlađi od 55 godina, te da je prosečna efikasnost 70 odsto, preneo je Blumberg.

Ruska vakcina „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Po čemu se ruska vakcina protiv korone razlikuje od zapadne

„Postoje brojne varijacije koje moramo da razumemo i koja je njihova uloga u različitoj efikasnosti“, rekao je on.

Iz kompanije „AstraZeneka“ saopšteno je da će uskoro objaviti podatke studije posle stručne recenzije. Deonice ove kompanije posle toga pale su za 2,2 procenta na berzi.

Ranije je „AstraZeneka“ objavila rezultate treće faze kliničkog ispitivanja vakcine prema kojoj je efikasnost vakcine 90 i 62 odsto, u zavisnosti od primljenih doza.

Međutim, detalji ove studije izazvali su brojna pitanja među stručnjacima, budući da nije objavljeno kako utiče na različite starosne grupe ili koja je razlika između primanja jedne ili dve doze vakcine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala