Nemačka ministarka: Berlin neće smanjivati rashode na vojsku zbog sve „očiglednije“ ruske pretnje

© AP Photo / Markus SchreiberAnegret Kramp-Karenbauer
Anegret Kramp-Karenbauer - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka treba da održava na visokom nivou svoje vojne rashode kako bi Evropa mogla da vodi dijalog sa Rusijom „sa pozicije sile“ zbog „očigledne“ vojne pretnje nakon modernizacije ruskog naoružanja, saopštila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer.
„U pozadini iznosa koji ste saopštili i nezavisno od njega, ostaje činjenica da je ruska strana uložila velika sredstva u modernizaciju svoje vojske, da raspolaže novim tipovima naoružanja, da je njena pretnja postala još očiglednija“, izjavila je ministarka u bundestagu, odgovarajući na pitanja poslanika da li su opravdani visoki rashodi NATO-a, između ostalog i zbog epidemije.

Ministarka je izjavila da preporučuje da se razgovori o tome vode „sa kolegama iz baltičkih država, Švedske, centralne i istočne Evrope“.

„Ako želimo da razgovore o razoružanju započnemo sa pozicije sile, mi treba da pojačamo našu poziciju. To je uvek bila dobra tradicionalna pozicija nemačke spoljne politike i treba takva i da ostane u budućnosti“, dodao je ministar.

Izjave o „ruskoj pretnji“ se periodično čuju iz usta zapadnih političara, najviše iz baltičkih republika i Poljske. Međutim, Moskva je više puta saopštavala da nikad neće napasti ni na jednu državu-članicu NATO-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala