Maradona - odlazak „Boga fudbala“ iz Argentine

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaDijego Maradona
Dijego Maradona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vest o smrti Dijega Armanda Maradone potresla je fudbalsku planetu, a svi se slažu da je čuveni Argentinac, uz Brazilca Pelea, bio najbolji fudbaler u istoriji.

Uprkos brojnim skandalima, kokainu i alkoholu, u Argentini i širom sveta zvali su ga „Bogom fudbala“, a uz neponovljive majstorije i golove koje je postigao pamtiće se i fantastičan „lob“ u Beogradu protiv Crvene zvezde 1982. godine u dresu Barselone.

Rođen je 30. oktobra 1960. godine u Lanusu i već sa 15 godina zaigrao je za prvi tim Argentinos juniorsa, sa 16 je debitovao u dresu Argentine, a sa 19 je prvi put bio najbolji fudbaler Južne Amerike.

Posle pet godina u matičnom klubu, 1981. se preselio u Boka juniors, a već sledeće u Barselonu, a potom u italijanski Napoli, sa kojim je u tada najjačoj ligi na svetu osvojio dve titule i stekao status božanstva.

U reprezentaciji Argentine je ostavio najveći trag - „gaučose“ je vodio do svetske titule u Meksiku 1986. godine u najboljem izdanju nekog fudbalera na Mundijalima i velikim takmičenjima ikad.

​​Na meču sa Engleskom je postigao najpoznatiji gol u istoriji fudbala - čuvenu Božju ruku, kao i zvanično najlepši gol u 20. veku kada je predriblao „sve protivničke igrače“.

Četiri godina kasnije „vukao“ je ekipu do finala Mundijala u Italiji, a ostaće zapamćeno da je promašio u penal seriji u četvrtfinalu protiv Jugoslavije.

​U SAD 1994. godine „pao“ je na doping testu, kada nije bila tajna da više uživa u alkoholu i kokainu nego u fudbalu.

Završio je karijeru sa 91 utakmicom u dresu Argentine i 34 gola.

Trenersku karijeru, u kojoj blago rečeno nije imao uspeha, započeo je u Tekstil Mandiju, zatim je kratko vodio Rasing, a od 2008. do 2010. i reprezentaciju Argentine.

Trenirao je i Al-Vasl, Deportivo Riestru, Fudžairu, Dorados de Sinaloa i Gimnasiju iz La Plate.

Dule Savić o Maradoni: Imao je srce i dušu deteta

Bio je čovek koji pleni, imao je harizmu. Imao je srce i dušu deteta, nije mogao čovek da ga ne voli bez obzira na sve gluposti koje je radio van terena i uništavao sebi zdravlje, rekao je za Sputnjik naš legendarni fudbaler Dušan Dule Savić povodom smrti Dijega Maradone.

„Ja sam protiv Maradone igrao četiri, pet puta kad sam u Hihonu igrao za Sporting protiv Barselone, pa smo igrali turnir sa Zvezdom u Hihonu koji smo osvojili pobedama nad Barselonom i Sportingom iz Hihona '82. godine, pa neka revijalna utakmica u Španiji dok sam bio igrač Sportinga, tako da sam više puta imao priliku da igramo i da budem pored njega“, kaže Savić.

On smatra da Maradona spada u najužu grupu najvećih igrača sveta svih vremena, poput Pelea, Krojfa, Bekenbauera. Kako kaže, u fudbalu današnjice nema mnogo takvih igrača.

„Očekivalo se, on je živeo neobičnom životom koji nije mogao da traje dugo. Kao da je sve što je radio protiv fudbala radio protiv sebe. Koliko je bio talentovan za fudbal, toliko je bio netalentovan za kvalitetan život van terena“, napomenuo je Savić povodom smrti „El pibe“-a.

Pročitajte još:

► Kusturica o Maradoninoj smrti: Za takav život, takva uzbuđenja, trebalo je imati dva srca!

► Ni Tramp, ni Bajden ni korona – samo Maradona

Maradonini najveći ispadi na SP u Rusiji i kako se internet poigrao sa njima (foto)

► Ovo je pet najboljih golova na svetskim prvenstvima (video)

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala