Lukašenko: Medijski prostor ─ bojno polje geopolitike

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se medijski prostor pretvorio u bojno polje geopolitičkih interesa, u čijem središtu je i Belorusija.
„Danas se društvo suočava sa globalnim izazovom. Epoha post-istine i lažnih vesti uništava klasične norme i principe profesionalnog novinarstva. Informacioni prostor pretvara u bojno polje geopolitičkih interesa, u čijem središtu se nalazi i Belorusija“, rekao je Lukašenko obraćajući se učesnicima XIV Kongresa Beloruskog saveza novinara.

Pozdravljajući učesnike, Lukašenko je rekao da „štampa, uključujući takozvane nove medije, deluje kao instrument za ostvarivanje ambicija nesavesnih političara i političkih stratega“.

„Ne ograničavajući se etičkim okvirima kao što su objektivnost, poštenje, moral, oni ugrožavaju naše istorijske, kulturne, ljudske vrednosti, informativni suverenitet i državnost“, istakao je beloruski lider.

Predsednik je izrazio uverenje da su novinari u stanju da pronađu adekvatan i profesionalan odgovor na agresivan i destruktivan uticaj na svest Belorusa.

„Ovo je naša linija odbrane koju moramo zajedno braniti na 75. godišnjicu Velike pobede. U čast naših predaka koji su dali mir i slobodu našoj rodnoj zemlji, dužni smo da zaštitimo narod od ekstremizma i radikalizma novog vremena“, dodao je on.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Osim toga, održavaju se i mitinzi pristalica Lukašenka, čija je inauguracija održana 23. septembra. Policija je saopštila da se protesti u Belorusiji radikalizacuju. Evropska unija više puta je izjavljivala da ne priznaje rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji.  U međuvremenu, niz zapadnih zemalja uveo je individualne sankcije licima za koje se veruje da su umešana u izborna kršenja i suzbijanje protesta.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala