Krizni štab odlučio: Pomeren zimski raspust, onlajn nastava za jednu grupu đaka /video/

© AP Photo / Darko VojinovicUčionica
Učionica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sednici Kriznog štaba je odlučeno da zimski raspust na teritoriji čitave Republike Srbije bude pomeren i da traje od 21. decembra do 18. januara.

Sve srednje škole i viši razredi osnovnih škola, od petog do osmog razreda, preći će na onlajn nastavu od ponedeljka, 30. novembra, do 21. decembra, odnosno do početka zimskog raspusta koji odlukom Kriznog štaba danas pomeren, odlučio je danas Krizni štab za borbu protiv kovida 19.

Vrtići se ne zatvaraju, kao ni škole za učenike od prvog do četvrtog razreda, saopštio je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Ne zatvaramo sistem obrazovanja, samo ga prevodimo na drugi, manje rizičan sistem, dodao je on.

Tiodorović je rekao da se došlo do zaključka da se u srednjim školama događa najviše onoga što plaši i što je rizik - zaražavanje srednjoškolaca, koji to onda donose svojoj kući. 

Kovid ambulanta Doma zdravlja „Vračar“ - Sputnik Srbija
Najnoviji presek u Srbiji: Broj novoobolelih premašio 7.000, preminula 41 osoba

Na pitanje, šta će biti sa zaključivanjem ocena, on je rekao:

„Prosvetni radnici su u teškoj situaciji, oni će moći da onu decu koju žele i koji treba da poprave ocene mogu kontaktirati da dođu i poprave ocene“. 

Preporuka za fakultete je, kazao je Tiodorović, da odluče sami, ali je preporučeno da i oni idu na onlajn nastavu, s tim što će fakulteti poput Medicinskih i PMF imati vežbe uz poštovanje mera.

Nema potreba za policijskim časom“

„Tiodorović je izjavio da nema potrebe za policijskim časom, niti za vanrednim stanjem.

„Ne vidim potrebu, i mislim da smo u tome svi jedinstveni, medicinski deo Kriznog štaba i ceo Štab, za policijskim ograničenjima kretanja i za vanrednim stanjem“, odgovorio je Tiodorović na pitanje da li se, s obzirom na tešku situaciju, može očekivati dodatno pooštravanje mera.

Nema, ističe, potrebe da se uvodi vanredno stanje, dodajući da je siguran da ga, ako se svi ponašamo odgovorno, ni u perspektivi nećemo imati na vidiku.

„Posle mera koje smo već uveli, i onog što su pokazale, pogledajte Beograd i druge gradove uveče i videćete da to ipak utiče, da je većina ljudi svesna opasnosti i rizika, ako se mere ne primenjuju. To je nada koja nam otvara perspektivu da možemo da se izborimo sa ovom teškom epidemijom“, rekao je Tiodorović.

Napomenuo je da je veoma važno da izdržimo ovu i sledeću nedelju, jer posle 4. i 5. decembra možemo očekivati da dođe do zaravnjenja krive i mogućeg smirivanja stanja u toku decembra.

„Sve što smo planirali za praznike, Božić, Novu godinu.. može se sve lepo dogoditi u porodici. Moramo da razmišljamo koliko rizikujemo. Lepo je biti na Kopaoniku, Zlatiboru, u inostranstvu, ali nije trenutak za to“, rekao je Tiodorović.

Dodao je da je situacija teška, u Beogradu i velikim gradovima, s obzirom da su bolnice prepune, ne samo zbog kapaciteta, već i zbog kadra, za koji je pitanje da li će možda moći da izdrži.

Sa dolaskom vakcine imaćemo mnogo bolju situaciju, naveo je dr Tiodorović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala