Kosovska ministarka Vučiću: Nemate dozvolu da posetite Kosovo dok se ne izvinite za genocid

© AP Photo / VISAR KRYEZIUZastava Albanije
Zastava Albanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova i dijaspore privremenih prištinskih institucija, Meljiza Haradinaj-Stubla, saopštila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da poseti Kosovo, sve dok se, kako je navela, „ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova“.

„Nema dozvole za vas da posetite Kosovo sve dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok odgovorni za taj genocid ne budu izvedeni pred lice pravde“, napisala je Stubla na svom Tviter nalogu.

​Kako je navela „niko iz Srbije neće imati dozvolu za posetu Kosovo“.

„Ponavljam još jednom jedinstveno i trajno za sve buduće zahteve Vučića i ostalih: Nemate dozvolu da posetite Kosovo osim ako ne tražite oproštaj za genocid počinjen nad našim narodom“, poručila je Haradinaj Stubla.

Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova (MIP) je u subotu, 21. novembra, saopštilo da neće dozvoliti posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu.

Petković: Izjava Meljize Haradinaj Stuble kršenje sporazuma

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je izjavaMeljize Haradinaj Stuble, manifestacija političkog nasilja i nedvosmisleno kršenje sporazuma Beograda i Prištine kojima se regulišu posete zvaničnika i sloboda kretanja, kao i da je o tome obavestio relevantne međunarodne instance.

Petković je naveo da je ona time još jednom javno razotkrila svoju ambiciju da bude akter destabilizacije prilika u regionu i istovremeno pozvao predstavnike Albanaca u Prištini da svoje „retrogradne javne nastupe i praksu stalnog opstruiranja procesa normalizacije“ zamene modernom i konstruktivnom politikom.

Petković je ocenio da je, u atmosferi u kojoj su mržnja i neprijateljstvo prema Srbima i Beogradu dominantna politička ideologija u Prištini, nemoguće efikasno raditi na normalizaciji odnosa.

„Podsećam da je Meljiza Haradinaj imala i nepristojne i neumesne komentare tokom trodnevne žalosti za upokojenim patrijarhom Irinejem, i tada nismo reagovali upravo iz poštovanja prema tuzi i bolu našeg naroda, ali njeno neobuzdano ponašanje se više ne može tolerisati“ , rekao je Petković.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala