Jermenska Akademija nauka traži ostavku Pašinjana

Pratite nas
Prezidijum Nacionalne akademije nauka Jermenije saopštio je da traži ostavku vlade zemlje na čelu sa premijerom Nikolom Pašinjanom.
„U ovoj situaciji smatramo neefikasnim dalji boravak jermenske vlade na čelu zemlje, zahtevamo ostavku kabineta na čelu sa premijerom republike“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Nacionalne akademije nauka.

Nacionalna akademija nauka smatra da je trilateralna izjava o Karabahu ponižavajuća za jermenski narod, ali istovremeno ističe izuzetnu ulogu ruskih mirovnih snaga kao garanta bezbednosti Jermena u Karabahu.

U saopštenju se poziva da se isključe napadi usmereni na demoralizaciju vojske, da bi se promovisalo popunjavanje, jačanje i modernizacija Oružanih snaga Jermenije.  

Akademija nauka najoštrije osuđuje pasivan odnos vlasti prema nauci, koji se demonstrirao tokom mnogo godina.

„Kao rezultat toga, pokazalo se da je razvoj i primena savremenih tehnologija u odbrambenom sistemu zemlje nemoguć“, ističe se u saopštenju.

Istovremeno, prezidijum smatra da je neprihvatljivo sejati neprijateljstvo i mržnju u društvu i poziva da se ulože napori na stvaranju atmosfere solidarnosti i jedinstva.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji. Proteste organizuje 17 opozicionih partija.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala