Jata beloglavih supova ponovo nad Pešterskim poljem

© Foto : Zavod za zaštitu prirode Beloglavi supovi u specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“
Beloglavi supovi u specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Specijalnom rezervatu prirode „Peštersko polje“ primećena su jata beloglavih supova nakon što je početkom ove godine počelo postavljeno hranilište za nekrofagne vrste životinja.

Hranilišta su postavljena između lokaliteta Krnja Jela i vrha Trojan, a izgrađena su u skladu sa uslovima zaštite prirode, saopštili su iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Brojnost supova u tom rezervatu kretala se od 30 do 180 jedinki, a primećeno je i da oko pedesetak jedinki noći u šumi u blizini hranilišta i na stenama neposredno ispod vrha Trojan.

Uspešan rad hranilišta i širenje prostora na kojima obitava beloglavi sup, kako je u saopštenju istakao direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić, rezultat je dobre prakse i saradnje Zavoda i upravljača, a pre svega, čuvara prirode na terenu.

© Foto : Zavod za zaštitu prirodeHranilište za beloglave supove na „Pešterskom polju“
Jata beloglavih supova ponovo nad Pešterskim poljem - Sputnik Srbija
Hranilište za beloglave supove na „Pešterskom polju“

Uspostavljanjem hranilišta se omogućava neometano kretanje i širenje populacije tih ugroženih vrsta na celom Balkanskom poluostrvu i šire u Evropi.

U mrežu hranilišta, koja se nalaze u granicama zaštićenih područja proglašenim Specijalnim rezervatima prirode „Uvac“, „Klisura reke Mileševke“, „Klisura reke Trešnjice“, i sada „Peštersko polje“, nastoji se da se uskoro uključi još jedno, i to u Parku prirode „Stara planina“.

Hranilište na Pešterskom polju je ograđeno, ima objekat za fotografisanje i posmatranje životinjskih vrsta uz stalni video-nadzor.

© Foto : Zavod za zaštitu prirode SrbijeHranilište je ograđeno a u blizini je objekat za fotografisanje i posmatranje koja su ograničena i prevashodno su u naučno-istraživačke i edukativne svrhe.
Jata beloglavih supova ponovo nad Pešterskim poljem - Sputnik Srbija
Hranilište je ograđeno a u blizini je objekat za fotografisanje i posmatranje koja su ograničena i prevashodno su u naučno-istraživačke i edukativne svrhe.

Upravljač zaštićenog područja – Turistička organizacija Sjenice vodi evidenciju o prisustvu vrsta i obezbeđivanju i iznošenju hrane.

Pored beloglavih supova, hranilište posećuju gavran i vetruška, a od krupnih zveri zabeležen je vuk.

Turistička organizacija Sjenica, kao upravljač rezervata, od februara 2020. godine do trenutka stručnog nadzora koje je obavio Zavod za zaštitu prirode Srbije u drugoj polovini oktobra, organizovala je iznošenje oko 23 tone hrane, čime je ujedno smanjeno nekontrolisano odlaganje uginulih životinja na širem području.

Uginule životinje se, u saradnji sa lokalnom zajednicom, dovoze sa područja Pešterske visoravni i šire okoline.

Takođe, planira se postavljanje rampe na prilaznom putu ka hranilištu koje je ograđeno drvenom ogradom i izgradnja pojilišta za životinje u okviru hranilišta.

Posete novoizgrađenom objektu za posmatranje životinja su ograničene, i to prevashodno u naučno-istraživačke i edukativne svrhe, uz obavezno prethodno prijavljivanje upravljaču.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala