Francuski Senat zatražio od vlade da prizna Nagorno Karabah

© Flickr / Dennis JarvisNacionalna skupština Francuske u Parizu
Nacionalna skupština Francuske u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski Senat je usvojio rezoluciju kojom se poziva Vlada da prizna nezavisnost Nagorno Karabaha.

Dokument je usvojen sa 305 glasova „za“, dok je samo jedan bio protiv.

„Senat poziva francusku Vladu da prizna republiku Nagorno Karabah i iskoristi to priznanje kao instrument u pregovorima u cilju uspostavljanja stabilnog mira“, navodi se u dokumentu.​

Sa svoje strane, državni sekretar pri MIP Francuske Žan Batist Lemuan izrazio je mišljenje da „jednostrano priznanje Karabaha neće nikome koristiti“ niti će pomoći tokom posredovanja. On je podsetio da je Francuska članica Minske grupe OEBS i da se zalaže za realizaciju postignutog sporazuma o prekidu vatre od 9. novembra.

Rezolucije francuskog Senata (Gornji dom parlamenta) imaju karakter preporuke, izvršna vlast nije u obavezi da ih poštuje.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala