„Došlo je vreme kada treba delovati“: Ukrajina obnavlja Avganistan

© AP Photo / Anja NiedringhausNemački vojnici u Avganistanu
Nemački vojnici u Avganistanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da je njegova zemlja spremna da se pridruži procesu obnavljanja Avganistana, prenosi portal „Ukrinform“.

„Želim da prenesem prostu poruku. Došlo je vreme kada ne treba samo tražiti najbolje formulacije o podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Avganistana, nego kada treba delovati. Onako, kako možemo“, rekao je Kuleba na konferenciji „Avganistan 2020“.

On smatra da Ukrajina može učestvovati u ekonomskim, infrastrukturnim i energetskim projektima, a takođe može isporučivati industrijske i građevinske proizvode, lokomotive, traktore i opremu za železnice.

„Naši stručnjaci su spremni da organizuju obuke za avganistanske inženjere, koji su uključeni u izgradnju železničke infrastrukture“, rekao je ukrajinski diplomata.

Kuleba je podržao napore vlasti Avganistana u promociji nacionalnog dijaloga. Diplomata smatra da će upravo ekonomski razvoj zemlje doprineti jačanju mira, prosperiteta i stabilnosti u regionu.

U julu je američki državni sekretar Majk Pompeo najavio povlačenje američke vojske sa teritorije Avganistana do maja 2021. godine.

Konferencija „Avvganistan 2020“ održana je u Ženevi 23. i 24. novembra, a na njoj su učestvovali predstavnici 66 država i 32 međunarodne organizacije s ciljem konsolidacije  međunarodne podrške mirovnom procesu u Avganistanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala