Bugarski poslanik: Nismo primenili „grčki recept“, pa su Makedonci doživeli našu ljubav kao slabost

CC0 / Pixabay / Zastave Makedonije i Bugarske
Zastave Makedonije i Bugarske - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog bratskih osećanja prema Makedoncima nismo želeli da detaljišemo u Sporazumu o dobrosusedstvu, kao su to svojevremeno učinili Grci. Makedonci su našu ljubav shvatili kao slabost, izjavio je bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Kovačev za televiziju „bTV“.

Prema rečima političara, Bugarska je u Sporazumu o dobrosusedstvu iz 2017. godine želela da pokaže Severnoj Makedoniji da je za svoje susede najbliži i bratski narod, zbog čega uslovi izgledaju pre kao želje, za razliku od uslova u Prespanskom sporazumu.

„...da nipošto ne želimo da ih pritiskamo, već naprotiv, očekujemo da će imati unutrašnje uverenje da je to ispravno i pošteno. A ne da postupamo kao Grci, koji su u najsitnijim detaljima slikovito saopštili šta treba da piše na svakoj ploči u muzejima i na svakom spomeniku. Ali su Makedonci, očigledno, pomislili da je to sve slabost bugarske strane. Takođe su pomislili da Bugarska po pitanju evropskih integracija neće praviti nikakve probleme, jer imamo veoma duboko usađeno osećanje ljubavi prema našim sunarodnicima, sa kojima smo bili jedan narod u prošlosti“, istakao je on.

Kako je rekao, Evropska unija počinje da shvata suštinu nesuglasica između Sofije i Skoplja, jer sve zemlje EU nastoje da se otarase jezika mržnje.

Kovačev smatra da nema iskrene želje rukovodstva Severne Makedonije da iskoreni jezik mržnje prema Bugarima. On je na taj način prokomentarisao situaciju u kojoj je rukovodilac jednog od vodećih makedonskih medija nazvao ministarku inostranih poslova Bugarske Jekaterinu Zaharijevu pogrdnim imenom. Novinar je sledećeg dana uklonjen sa dužnosti.

Prošle nedelje je u makedonskim medijima objavljen video-snimak još jednog incidenta ─ ovaj put je u pitanju bilo spaljivanje bugarske zastave.

 „Naravno, rukovodstvo zemlje je saopštilo da to ne podržava, ali to nije njihovo duboko unutrašnje uverenje. Ne vidim da su oni iznutra uvereni da je tako nešto pogrešno. Da mi nismo Tatari, ni fašisti i da zaista imamo zajedničku istoriju, odnosno zajedničku bugarsku istoriju, a ne neku drugu“, rekao je Kovačev.

Podsetimo, ranije je Sofija blokirala početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. Kao što su više puta izjavili zamenica premijera Bugarske Jekaterina Zaharijeva i Krasimir Karakačanov, komšije ne ispunjavaju Sporazum o dobrosusedstvu, koji obavezuje strane da stvore zajedničku istorijsku komisiju za rešavanje kontroverznih istorijskih pitanja, a ne okvirni stav Bugarske iz 2019. godine.

Sofija je zahtevala da Skoplje napusti govor mržnje prema Bugarima, od formulacije „makedonski“ u korist „službenog jezika Republike Severne Makedonije“ i ideje o makedonskoj manjini u Bugarskoj.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala