Rezolucija francuskog Senata o Karabahu: Običan list papira ili istorijska odluka

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaAlijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to
Alijev: Prekid vatre moguć, ali imamo uslov za to - Sputnik Srbija
Pratite nas
Azerbejdžan smatra da je rezolucija francuskog Senata o priznavanju Nagorno-Karabah običan list papira, dok je premijer Jermenije Nikol Pašinjan ovaj potez okarakterisao kao „istorijsku odluku“.
„Pre svega želim da istaknem da ta rezolucija za Azerbejdžan nije ništa više od običnog lista papira. Taj komad papir, usvojen u ime uskih političkih ambicija, uporedo sa grubim kršenjem normi međunarodnog prava, Ustava UN i odgovarajućih rezolucija Saveta bezbednosti UN, izaziva ozbiljna pitanja u vezi sa namerama i objektivnog delovanja Francuske i kao kopredsedavajuće Minskom grupom OEBS, i kao stalne članice Saveta bezbednosti UN“, rekao je Sputnjiku pomoćnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Gadžijev.

Prema njegovim rečima, „Baku smatra da je usvajanje rezolucije veoma sramotan korak za politiku i parlamentarizam Francuske“.

„Francuska Vlada treba da iznese svoj zvaničan stav o neprihvatljivosti sličnih provokativnih koraka i da izrazi podršku teritorijalnom integritetu Azerbejdžana usvajanjem izjave koja osuđuje rezoluciju“, poručio je pomoćnik predsednika Azerbejdžana.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je pozdravio potez francuskog Senata.

„Odluka francuskog Senata je istorijska. Međunarodno priznanje Nagorno-Karabaha je na međunarodnom dnevnom redu“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Ranije je saopšteno da je francuski Senat usvojio rezoluciju kojom se poziva Vlada da prizna nezavisnost Nagorno Karabaha. Dokument je usvojen sa 305 glasova „za“, dok je samo jedan bio protiv.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala