Američka 7. flota: Naš razarač nije „isteran“ sa ruske teritorije

© AFP 2023 / JACK GUEZAmerički raketni razarač "Donald Kuk" na Sredozemnom moru
Američki raketni razarač Donald Kuk na Sredozemnom moru - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka 7. flota tvrdi da njihov razarač „Džon Mekejn“ nije „isteran“ sa ruske teritorije. Reč je o brodu koji je juče narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki, ušavši dva kilometra unutar ruskih teritorijalnih voda.

Ruska mornarica je odmah reagovala - brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio posadu preko međunarodnog kanala veze na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda“.

„Brod ‘Džon Mekejn’ nije bio isteran sa bilo čije nacionalne teritorije“, navodi se u saopštenju.

Komanda američke 7. flote saopštila je juče da je razarač „Džon Mekejn“, kojeg je ruski brod onemogućio u narušavanju ruske granice, u zalivu Petar Veliki izvodio operaciju osiguravanja slobodne plovidbe.

„Ovom operacijom Amerika je pokazala da te vode nisu teritorijalne vode Rusije. Amerika se ne slaže sa Izjavom Rusije da je taj zaliv istorijski zaliv, a u skladu s međunarodnim zakonima“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Inače, prema izjavi, zaliv Petra Velikog je deo ruskih teritorijalnih voda u skladu sa odlukom sovjetskih vlasti iz 1984. godine.

Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala