Vladika Joanikije: Patrijarh Irinej nam je ostavio jedno veliko zaveštanje /video/

© Sputnik / Radoje PantovićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh Irinej je svojim životom, od svoje najranije mladosti do svog upokojenja, potvrdio pre svega svoju veru, svoju ljubav prema Bogu, prema svojoj Crkvi, prema svome narodu. Tako da nam je lako govoriti, imamo šta da govorimo, kaže za Sputnjik vladika budimljansko-nikšićki Joanikije povodom upokojenja poglavara SPC patrijarha Irineja.

Episkop Joanikije nije prisustvovao sahrani patrijarha usled oporavka od virusa korona od koga je oboleo. Kako nam kaže, nada se da će se za koji dan potpuno oporaviti i početi da služi. Zadovoljan je kako je prošla njegova borba sa ovom bolešću i zahvalan lekarima i bratiji manastira Đurđevi stupovi.

Vladika Joanikije o patrijarhu Irineju

„Hvala Bogu, naš patrijarh je ispunio svoj zadatak, sačuvao jedinstvo crkve, unapredio jedinstvo naroda i ostavio jedno veliko zaveštanje da i mi svi sveštenoslužitelji, sveštenici, monasi, narod sledimo taj njegov put i njegovo zaveštanje. Dovoljno je videti kako je on lepo ispraćen od celog naroda, iako je ovo vrlo nezgodna situacija, otežane okolnosti i dolazak i učešće u jednom velikom svenarodnom događaju. Ipak, pored svih mera koje su se morale poštovati, on je na dostojanstven hrišćanski crkveni način ispraćen od celog svog naroda, ožaljen. I u ovoj žalosti, a to je molitvena tuga, mi smo se kao narod još više objedinili“, ukazao je vladika.

Vladika podvlači da je, zemaljski gledano, srpski narod gubitkom mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja izgubio dva noseća stuba Srpske pravoslavne crkve, da je to ispit za naš narod i da nas poziva na još veću odgovornost, posebno sveštena lica i svakog verujućeg čoveka:

„Međutim, pred Bogom je to veliki dobitak na nebu. Gubitak na zemlji, a dobitak na nebu. Ali nebo uvek deluje u ovom našem životu, tako da naši arhijereji, blaženopočivši patrijarh i blaženopočivši mitropolit, koji su svojim životom napravili jednu svetlu stazu koju treba slediti, oni su i dalje sa nama svojim primerom i svojim duhom. To doživljavamo kao raspeće, kao Veliki petak naše crkve, ali Veliki petak ima nadu i predokušaj vaskrsenja. Eto, takva je situacija kada ispraćamo velike ličnosti i velike jerarhe Hristove.“

Pogledajte još:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala