Vladika Joanikije o izboru vlade u Crnoj Gori: Ne mešamo se, ali bi odlaganje bilo krajnje neodgovorno

© Sputnik / Dejan SimićVladika budimljansko - nikšićki Joanikije
Vladika budimljansko - nikšićki Joanikije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mitropolija crnogorsko-primorska samo očekuje da se formira vlada, a to je sada odgovornost pobedničke koalicije i nove parlamentarne većine, kaže za Sputnjik vladika budimljansko-nikšićki Joanikije povodom spekulacija da se Crkva meša u kadriranje nove vlade u Crnoj Gori.

„Ne želimo ničim da ugrozimo taj proces. Smatramo da je najbolje da političari, ljudi kojima pripada ta odgovornost, bez ikakvih pritisaka i bez ikakvih naših sugestija formiraju novu vlast i preuzmu odgovornost za rešavanje mnogih nagomilanih problema u Crnoj Gori. Mi se samo molimo Bogu da sve prođe u redu. Zaista bilo bi krajnje neodgovorno da se to isuviše odlaže. Mi smo posebno zainteresovani i imamo uveravanja da će nova vlast ustrojiti odnose sa Crkvom, odnose između Crkve i države na jedan savremen i civilizovan način.“

Izjavu počivšeg poglavara SPC patrijarha Irineja, da „u našu glavu ne ide da Prizren i Pećka patrijaršija budu van Srbije“, vladika Joanikije tumači upravo onako kako je on sam rekao.

„Tome ne treba ništa dodati niti oduzeti.“

On podseća da je patrijarh Irinej proveo najlepše godine svog života na Kosovu i Metohiji, ali da je i čitav srpski narod vezan za Kosmet, što zbog istorije i svetinja, kao i zbog našeg naroda koji još živi i opstaje, svedoči i nosi svoji krst.

Duboka tajna KiM upečaćena u dušu našeg naroda

„To je ognjište srpskog naroda na kome se svi grejemo, duhovno ognjište, svetinja, sveta srpska zemlja kao što je govorio patrijarh. Isto tako, kako je to njemu bilo svojstveno, mitropolit Amfilohije koji je često posećivao KiM, a posebno Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane, ali i ostale svetinje, takođe je nosio KiM u svom srcu. Meni reče jedan sveštenik koji je bio sa mitropolitom Amfilohijem ’99. godine posle bombardovanja, kada je sakupljao i sahranjivao leševe po KiM posle šiptarskog pogroma, da je tada video da je mitropolit od Crne Gore još više voleo Kosovo i Metohiju“, svedoči vladika.

Duboka tajna Kosova i Metohije upečatila se u dušu našeg naroda i ona deluje neprekinuto makar od Kosovske bitke do današnjih dana, dodaje on. Takva tajna pripada samo narodima koji imaju bogatu prošlost, veliku istoriju i veliku kulturu. To su suštinske stvari za identitet jednog naroda i toga se ne smemo odreći, kao što se ne smemo odreći svoje duše, pameti, pamćenja i svega drugog što predstavlja vrednost i pred Bogom i pred ljudima, ističe vladika Joanikije.

Izbor mitropolita i patrijarha u rukama Sinoda

Upitan da li verujući narod može da očekuje iznenađenje prilikom izbora novog mitropolita, s obzirom da za narod u Crnoj Gori nema dileme da je pored toga što trenutno obavlja funkciju administratora Mitropolije, on jedini pravi izbor za naslednika mitropolita Amfilohija, episkop budimljansko-nikšićki kaže da to za njega nije tema, već za Sveti arhijerejski sabor:

„U ovim danima kada je crkva u koroti, kada žalimo i kada trpimo ovaj bol zbog odlaska naših velikih jeraraha, poglavara naše Crkve i našeg mitropolita, mi ne govorimo na te teme, nije vreme ni momenat. Ima momenat kada će se o tome govoriti. Tu je naravno mnogo važno da se ispoštuje kanonska procedura i ono što je osveštana tradicija naše Crkve, važno je mnogo da izbor bude bez prigovora. Kao i da se izbor obavi bez uticaja politike ili bilo koje druge struje, ne daj Bože.“

Vladika Joanikije podseća da je propisano da se upražnjeni tron bilo koje eparhije, kao i upražnjeni tron srpskog patrijarha popunjava za tri meseca, ali da se mora uvažiti trenutna situacija.

O datumima će, kako kaže, voditi računa Sveti arhijerejski sinod, jer je to u njegovoj nadležnosti i vladika ima potpuno poverenje u njega.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala