Vesiću zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju

Pratite nas
Delegacija Beograda na čelu sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem zaustavljena je danas oko 9.30 na administrativnom prelazu Jarinje od strane kosovske policije.

Kosovska policija koja se nalazi na administrativnom prelazu pojačana sa dva džipa naoružanih policajaca ne dozvoljava Vesiću da uđe na teritoriju KiM.

Kosovski policajci koji se nalaze na administrativnom prelazu tvrde da su odluku o zabrani ulaska Vesića na KiM dobili iz Prištine i da je obrazložena time da njegov dolazak na KiM „predstavlja opasnost po bezbednost Kosova“.

Ostali članovi delegacije nastavljaju posetu Mitrovici.

Kancelarija za KiM: Priština krši sporazum o slobodi kretanja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je odluku prištinskih vlasti da zabrani zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesića da uđe na KiM, navodeći da je reč o najflagrantnijem kršenju sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja.

U saopštenju Kancelarije navodi se da je onemogućavanje Vesiću da sa saradnicima prisustvuje obeležavanju Dana opštine Kosovska Mitrovica najotvorenija demonstracija nespremnosti Prištine da, kako se ističe, doprinese stvaranju normalnih međunacionalnih odnosa i društvene klime na KiM.

Kancelarija za KiM će o najnovijem aktu samovolje Prištine informisati predstavnike međunarodne zajednice na terenu i posrednike u dijalogu Beograda i Prištine.

„Obrazloženje Prištine da bi boravak Vesića na KiM bio opasnost za bezbednost toliko je apsurdna da ne zaslužuje ozbiljan komentar“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je cilj saradnje Beograda i severnog dela Kosovske Mitrovice stvaranje normalnih uslova za život Srba u tom delu KiM, kao i da je svaka opstrukcija te saradnje direktan napad na prava i položaj srpskog naroda u pokrajini.

Bratime se Beograd i Kosovska Mitrovica

Kako je ranije najavljeno, delegacija Beograda, predvođena Goranom Vesićem, trebalo je da poseti Kosovsku Mitrovicu kako bi bila potpisana Povelja o bratimljenju Beograda i te opštine.

Poseta je trebalo da počne polaganjem venaca palim borcima na Partizanskom brdu — brdu Kukavica, u neposrednoj blizini Hrama Svetog Dimitrija, nakon čega bi usledio obilazak Radija Kosovska Mitrovica, radova na izgradnji parka i igrališta u ulici Kralja Petra Prvog.

U Mitrovačkom dvoru trebalo je da bude potpisana Povelja o bratimljenju Grada Beograda i Opštine Kosovska Mitrovica i dodeljene zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima.

U delegaciji iz Beograda su savetnik predsednika Privredne komore Srbije Aleksandar Kemiveš, direktor JKP Zelenilo Beograd Slobodan Stanojević i direktor JKP Gradska čistoća Marko Popadić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala