Važna veza za jačanje poverenja: Kremlj žali zbog povlačenja SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaKremaljski dvorac u Moskvi
Kremaljski dvorac u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj žali zbog izlaska Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu, taj dokument predstavlja važnu kariku u jačanju uzajamnog poverenja i kontroli naoružanja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Žalimo zbog toga što su SAD napustile Sporazum. Smatramo da je taj sporazum u celini veoma važna spona za jačanje međusobnog poverenja, u planu kontrole naoružanja i tako dalje“, rekao je on.

Peskov je podsetio da je zvanična Moskva odavno upozorila na negativne posledice koje će za sobom povući izlazak SAD iz Sporazuma.

„Ukoliko se sećate, još od samog početka, kada su Sjedinjene Američke Države saopštile o nameri povlačenja iz tog dokumenta, rekli smo da će takav korak, naravno, imati negativne posledice, kao i da će sa izlaskom SAD taj sporazum sam po sebi - izgubiti svoju održivost“, rekao je portparol novinarima.

Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo pozitivno ocenio izlazak SAD iz Sporazuma o otvorenom nebu i rekao da je „sada Amerika bolje zaštićena“.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i on je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi posle Hladnog rata. Sporazum je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala