U Hrvatskoj veliki broj preminulih od posledica korone, počelo masovno testiranje

© REUTERS / ANTONIO BRONICKovid bolnica u Zagrebu na prijemu pacijenata
Kovid bolnica u Zagrebu na prijemu pacijenata - Sputnik Srbija
Pratite nas
Situacija sa virusom korona ni u Hrvatskoj ne jenjava, broj preminulih je i dalje veliki. U Zagrebu je danas počelo masovno antigensko testiranje na virus čiji se nalaz dobija za 15 minuta.

Cilj je testirati oko 50.000 ljudi u što kraćem roku, pre svega one građane koji imaju kliničke simptome bolesti covid-19 kao i one koji su kontakti pozitivnih slučajeva, prenose hrvatski mediji pozivajući se na saopštenje gradske uprave.

„Ako je nalaz negativan na brzom testiranju, onda ta osoba ide ili na PCR testiranje ili se testiranje ponavlja nakon dva dana. Prema njemu je isti postupak kao da je pozitivan“, objasnio je Vjekoslav Jeleč iz zagrebačke kancelarije za zdravstvo.

Pulmolog Saša Srića rekao je da su mere protiv korone koje se primenjuju u Hrvatskoj donete kasno, da neće pomoći da se broj zaraženih i preminulih smanji te izrazio bojazan da će zatvaranje ipak biti jedino rešenje koje će im ostati u borbi protiv korone.

„Veći je priliv pacijenata koji dolaze nego koji odlaze. Trudimo se. Pacijenti koji leže zbog kovida ne mogu biti otpušteni pre desetog dana. Kod mnogih pacijenata se razvijaju razne komplikacije, klinička slika je prilično bizarna“, rekao je Srića.

On je ukazao da je zdravstveni sistem u alarmantnoj, ako ne i u kritičnoj fazi.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 1.973 novih pozitivnih na korona virus, a preminulo je 45 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 19.275. Među njima je 2.060 pacijenata na bolničkom lečenju, a od toga je na respiratoru 235 pacijenata, objavio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabeleženo 105.691 osoba zaraženih korona virusom, preminulih je 1.398. U samoizolaciji su 40.083 osobe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala