Rusija: OEBS – sredstvo Zapada za kontrolu istočnog prostora

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaOEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak
OEBS: Spremni smo da pomognemo Belorusiji, specijalna sednica u petak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapadne zemlje koriste Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) kao instrument za kontrolu istočnog prostora, što stvara dodatne linije podele, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško.
„Zapadnjaci, koji na svakom ćošku podsećaju na sveobuhvatni pristup bezbednosti, danas zapravo vide OEBS isključivo kao instrument za vršenje pritiska na zemlje istočno od Beča. U tu svrhu koriste instrumente za ljudska prava, pre svega Kancelariju za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)“, rekao je Gruško tokom virtuelnog okruglog stola „Pariska povelja za novu Evropu: jubilej neostvarenih nada“ u Savetu Federacije Rusije.

Prema njegovim rečima, sa istim nezavidnim ciljem koristi se i prisustvo OEBS-a na terenu, posebno u centralnoj Aziji. Neke od misije nalaze se tamo preko 20 godina i uopšte se bave razvijanjem strategije napuštanja i predaje svojih funkcija nacionalnim strukturama.

Diplomata je podsetio da bi misije trebalo slati u zemlje kako bi pomogle da se izađe na kraj sa problemima, ali čim u zemlji budu formirane odgovarajuće nacionalne strukture, koje bi bile u stanju da se nose sa tim problemima – misije bi trebalo ukinuti.

„Zapad danas gleda na gubitak svake misije kao gubitak alijanse. To je još jedan dokaz činjenice da naši zapadni partneri koriste OEBS kao sredstvo za kontrolu istočnog prostora i da to, naravno, stvara dodatne linije podele“, istakao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije.

Za kraj, Gruško je dodao da je OEBS trenutno jedina stalna platforma za kontakte Rusije sa zemljama Zapada o bezbednosnim pitanjima u Evropi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala