Poljska: Sukobi na protestima u Varšavi, uhapšeno više osoba /video/

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaProtesti protiv zabrane abortusa u Varšavi, Poljska
Protesti protiv zabrane abortusa u Varšavi, Poljska  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Protivnici pooštravanja zakona o zabrani abortusa nastavili su proteste u Poljskoj. U jednom trenutku oni su prerasli u sukob policije i demonstranata. Kako javlja dopisnik Sputnjika, u Varšavi je proteste organizovao pokret „Ženski štrajk“ (Strajk Kobiet).

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas ispred Ministarstva prosvete, gde su skandirali: „Abortus je pravo, a ne privilegija“, „Solidarnost je naše oružje“, „Moje telo - moja stvar“.

Angažovan je bio i veliki broj policajaca koji su proveravali dokumenta demonstranata. Nekoliko osoba je uhapšeno, uključujući jednog fotoreportera.

Slični protesti su održani i u drugim gradovima Poljske. U akciji su učestvovali i predstavnice LGBT pokreta i feministkinje.

​U Poljskoj je od 1993. godine zabranjen abortus. Izuzetak je napravljen samo u slučaju pretnje životu ili zdravlju žene, kada postoji velika verovatnoća teškog i nepovratnog poremećaja razvoja fetusa ili neizlečive bolesti i u slučaju silovanja.

Nedavno su poslanici poljskog Sejma pooštrili zakon o abortusu. Ideja je da se zabrani abortus, između ostalog i iz medicinskih razloga, kada postoje poremećaji razvoja fetusa.

​Ustavni sud Poljske je 22. oktobra presudio da abortus zbog poremećaja razvoja fetusa nije u skladu sa odredbama Osnovnog zakona. Dakle, u Poljskoj postoje samo dva razloga za prekid trudnoće: opasnost po život žene i ako je rezultat silovanja.

Nakon toga, u Varšavi i drugim poljskim regionima započeli su brojni protesti, koji traju do danas uprkos pandemiji virusa korona i zabrani masovnih okupljanja.
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala