Pančevačka integracija: Rafinerija nafte i Petrohemija uskoro pod jednim krovom /video/

Pratite nas
Sudbina HIP Petrohemije biće rešena u dogovoru stručnih timova Vlade Srbije i Gaspromnjefta, ruske kompanije koja je većinski vlasnik NIS-a — najavio je prošle srede, na svečanosti povodom puštanja rad pogona Duboke prerade u NIS-ovoj Rafineriji nafte Pančevo, srpski predsednik Aleksandar Vučić.

NIS, čiji je Gaspromnjeft većinski vlasnik već je najveći manjinski akcionar u Petrohemiji (nešto više od 20 procenata) a o budućoj sinergiji ovih kompanija, suseda u pančevačkoj industrijskoj zoni priča se već godinama.

Sa puštanjem u rad pogona Duboke prerade sazreli su uslovi da se njihova poslovanja integrišu, odnosno, da se većinski vlasnik NIS-a, ruski Gaspromnjeft sa državom Srbijom dogovori oko budućnosti HIP Petrohemije kao dela NIS-a.

Šta će to značiti i za NIS i za Petrohemiju, ali i za državu Srbiju, čiji je NIS najveći a Petrohemija među prvih deset izvoznika u današnjoj emisiji „Energija SputnjikaJelica Putniković razgovara sa nekadašnjim generalnim direktorom HIP Petrohemije Šandorom Ambrušem, koji je sada član Nadzornog odbora ove kompanije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala