Obračun dva morska predatora: Ko je pobedio u sukobu ajkule i sabljarke /video/

CC0 / Unsplash/Laura College / Ajkula pod morem
Ajkula pod morem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obračun dva morska predatora, ajkule i sabljarke, naučnici su uspeli da prouče zahvaljujući slučajno nađenom primerku jedne od riba koju je voda izbacila na obalu.

Kada je telo ajkule lisice nađeno na obali, bilo je jasno da ju je ubila sabljarka. U ajkuli je nađen komad „sablje“, a naučnici su utvrdili da je sabljarka ubila ajkulu s leđa ubodom direktno u srce.

Budući da se borba odigrala duboko pod morem, te nije mogla da bude snimljena, nije jasno šta je bio razlog za obračun dva predatora, prenosi Lajvsajens.

„Najverovatniji scenario je da su i ajkula i sabljarka pokušale da ulove jato riba ili hobotnica“, kaže Patrik Džambura sa Departmana za paleontologiju Bečkog univerziteta, jedan od autora naučne studije o ovim dvema vrstama.

Moguće je i da je sukob posledica borbe za teritoriju ili da je sabljarka zapravo slučajno ubola ajkulu, dodao je on.

Telo ajkule probodene „sabljom“ nađeno je na libijskoj obali Sredozemnog mora, posle čega su naučnici iz Beča odlučili da ispitaju šta se dogodilo.

Poznato je da sabljarke mogu da ubiju ajkulu u samoodbrani,  i to vrste kao što su plava ili mako ajkula, koje često napadaju sabljarke kako bi ih pojele.

Zabeleženi su i napadi sabljarki na kitove, morske kornjače, pa čak i na brodove i podmornice, zabeleženo je u ovoj naučnoj studiji.

Međutim, ono što je čudno u ovom slučaju je da ajkule-lisice zapravo napadaju samo manje ribe, a ne one veličine sabljarke.

„Uočili smo da je sabljarka u trenutku napada bila iznad ajkule i da ajkula najverovatnije nije ni bila svesna napada, sve dok nije bilo kasno“; kazao je Džambura.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala