Island nudi utočište tokom pandemije, ali postoji jedna začkoljica

CC0 / Rixabay / Island
Island - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rejkjavik je izmenio svoj program viza za građane koji rade na daljinu a dolaze iz zemalja van šengenskog prostora, što Island čini privlačnom destinacijom za sve koji žele da pobegnu od karantina koji su mnoge države uvele, ali postoji jedna začkoljica.

Prema sadašnjim viznim uslovima, svakom stranom državljaninu kojem nije potrebna viza za ulazak biće dozvoljeno da ostane na Islandu šest meseci u kontinuitetu. Međutim, da biste mogli da ostanete u zemlji vatre i leda morate biti zaposleni u nekoj drugoj državi i da zarađujete skoro šestocifren iznos u američkim dolarima.

„Mislim da je ideja da privučemo profesionalce sa visokom zaradom iz Silicijumske doline ili San Franciska da svoj novac troše ovde, umesto tamo“, rekla je Blumbergu Asta Gudrun Helgadotir, članica Piratske stranke i bivša poslanica.

Island se svojim novim programom pridružio zemljama poput Bermuda, Barbadosa, Kajmanskih ostrva i Estonije, koje pokušavaju da namame one čiji posao nije vezan za jedno mesto.

Međutim, Island se strogo ustremio na bogate, zahtevajući mesečnu zaradu oko 7.360 američkih dolara, to jest oko 88.000 američkih dolara godišnje, a kandidati moraju da ispune uslove i za dodatno zdravstveno osiguranje. Poređenja radi, Bermudi zahtevaju nešto više od 263 dolara za one koji žele da svoj „karantinski život“ zamene ostrvom avanture.

Broj posetilaca Islanda opao je za skoro 80 ​​odsto usled krize izazvane virusom korona, uprkos nastavku putovanja unutar evropskog šengenskog prostora tokom leta. To je privremeno uništilo mnoga lokalna preduzeća.

Meštani sa kojima je razgovarao Blumberg veruju da je vladin cilj da pojača investicione tokove bez stvaranja gužvi i zatezanja nacionalnog zdravstvenog sistema. Takođe su rekli da se nadaju da će to što se zahteva dokaz o prihodima sprečiti pridošle privremene stanovnike da se takmiče sa Islanđanima za radna mesta na lokalu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala