Blumberg: Sledeće godine smena lidera na tržištu nafte

© East News / ImaginechinaSedište Kineske energetske naftne korporacije
Sedište Kineske energetske naftne korporacije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi 2021. godine ustupiti Kini svoje vođstvo na globalnom tržištu prerade nafte, prenosi agencija Blumberg pozivajući se na prognozu Međunarodne agencije za energetiku.

U Sjedinjenim Američkim Državama zatvaraju se rafinerije, na primer, „Rojal Dač šel“ u Luizijani, koja nije bila previše zastarela.

Za razliku od toga, u Kini se grade najmanje četiri nova preduzeća – njihov ukupni kapacitet biće 1,2 miliona barela dnevno, što može da se uporedi sa kapacitetom prerade nafte u Velikoj Britaniji.

​Globalna potražnja za gorivom opala je zbog pandemije virusa korona, koja je takođe uticala na proizvodnju i preradu nafte. Ona je pala za rekordnih 1,7 miliona barela. Više od polovine dolazilo je iz američkih fabrika.

Osim toga, kriza je ubrzala promene u tome ko i kako troši naftu: u Kini i drugim azijskim zemljama raste potražnja za plastikom i naftom. Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, gde se bore sa dubljom ekonomskom krizom. Osim toga, situaciju pogoršavaju i dugoročne perspektive potražnje za naftom zbog prelaska na alternativne izvore energije.

​Porast prerade nafte u Kini, zajedno sa izgradnjom rafinerija u Indiji i na Bliskom istoku, ogleda se u globalnom energetskom sistemu. Kineska preduzeća sada jačaju na međunarodnim tržištima goriva. Pri tome, kako se navodi, ovo predstavlja problem ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za druge azijske zemlje.

Zastava Venecuele na ulici u Karakasu - Sputnik Srbija
Kina spas za venecuelansku ekonomiju?

Istraživačka kompanija „Vud Makenzi“ primetila je da će više od polovine kapaciteta za preradu nafte biti napravljeno upravo u ovom regionu i da će biti usmereno na plastiku.

„Kina će verovatno prestići Sjedinjene Američke Države u narednih godinu ili dve“, prenosi agencija reči direktora kompanije „Fakt global enerdži“ Stiva Sojera.

Međutim, uprkos rastu kapaciteta u Kini, Indiji i na Bliskom istoku, industriji bi mogle bi potrebne godine da se oporavi od štete koju je naneo kovid 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala