Blumberg: Pred Evropom su „bolne godine“

© AP Photo / Richard DrewBerzanski trgovac na Njujorškoj berzi
Berzanski trgovac na Njujorškoj berzi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rast korporativnih dugova rizikuje da Evropu uvuče u „godine pandemijske boli“, piše „Blumberg“.

Biznis je morao da uzima kredite i emituje hartije od vrednosti koje su postale dostupne zahvaljujući državnim garancijama i stimulacijama centralnih banaka. Kada ta podrška prestane, postoji rizik od talasa bankrotstava, smatraju analitičari. To će sve udariti na bankarski sektor i pogoršati pad ekonomije.

Dugovi mogu omesti investicije i otvaranju radnih mesta u godinama koje dolaze. Nikad nije postojala ovako velika kriza sa sistemskim rizicima, navode eksperti. Tokom prvog polugodišta ove godine, kompanije u evrozoni su uzele više od 400 milijardi evra kredita, dok su se za celu prošlu godinu zadužili za 289 milijardi evra.

Evropska komisija je upozorila da vraćanje dugova može postati problem, posebno u sektorima koji su pogođeni pandemijom virusa korona. Vraćanje dugova koji su se nakupili tokom pandemije je drugi najveći problme za biznis, smatraju eksperti.

Američka privreda je takođe u opasnosti zbog takozvanih „zombi“ kompanija koje su se već zadužile za 1,4 biliona dolara. Od 2.000 najvećih kompanija u zemlji, makar 200 su postale „zombi“ od početka pandemije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala