Ako Zapad i Rusija budu imali jednako efikasnu vakcinu, prednost dobija — jeftinija

CC0 / / Vakcina protiv korone – ilustracija
Vakcina protiv korone – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ako su sve vakcine protiv kovida 19 relativno podjednako efikasne, ako su sve manje-više podjednako bezbedne, ako sve zadovoljavaju kriterijume srpskog zakonodavstva, cena i još neki ne manje važni kriterijumi trebalo bi da odluče koju vakcinu nabaviti. Znači, prednost bi, u vreme globalne krize, trebalo da ima jeftinija.

Dok američka kompanija „Fajzer“ najavljuje da će vakcina koštati 19,5 dolara, dotle iz „Moderne“ stiže vest da će vakcina koju će proizvoditi ova kompanija koštati između 25 i 37 dolara. Istovremeno, iz ruskog instituta „Gamalej“ najavljuju da će njihova vakcina „Sputnjik Ve“ biti znatno jeftinija od ostalih.

Ali, nije tajna da je nabavka vakcina protiv kovida 19 , pored najvažnijeg zdravstvenog i finansijskog, postalo i par ekselans političko pitanje — države se, po pitanju nabavke vakcina, opredeljuju i po geopolitičkim osnovama.

Venecuela, država koja već godinama ima zategnute odnose sa Sjedinjenim Državama je, na primer, još odavno najavila da će vakcine protiv kovida 19 nabavljati iz Rusije i Kine. Na taj način, ova latinoamerička zemlja ispoljava i svoje političke stavove.

Jeftinija vakcina trebalo bi da dobije prednost

Ali, koji kriterijum bi trebalo da odaberu zemlje poput Srbije koje sarađuju i sa istokom i sa zapadom, ukoliko se nađu pred kupovinom jednako efikasnih vakcina, od kojih će neke biti skuplje, a neke jeftinije. Naročito ako se ima u vidu da će se nabavljati milioni vakcina.

Sagovornici Sputnjika, imunolog dr Radmilo Petrović i stručnjak za spoljnu trgovinu sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu Predrag Bjelić smatraju da cena treba da igra važnu ulogu u odabiru vakcine koju neka država kupuje, uz uslov da sve vakcine približno zadovoljavaju i ostale kriterijume. Politika, obojica smatraju, ne treba da utiče na odluke o nabavci vakcina.

Petrović kao kriterijume kojima bi neka država trebalo da se vodi kada nabavlja vakcinu, naglašava njenu bezbednost, efikasnost, cenu i da bude lako primenjiva, odnosno, da se lako transportuje pod uobičajenim uslovima.

„Ja bih išao na to da se uzme vakcina koja se može dobiti u najvećoj količini, koja se može kupiti u najvećem broju doza, svakako po pristupačnoj ceni. U tom slučaju bih se opredelio koja, osim toga što je bezbedna i efikasna, treba da bude lako primenjiva na terenu. To znači da su uslovi čuvanja i primene jednostavni kao i za sve druge vakcine“, smatra Petrović.

Vakcina koju bi Petrović, kako kaže, nabavio, trebalo bi da se čuva na temperaturi od dva do osam stepeni, kao što se čuvaju i sve ostale vakcine u Srbiji. Na taj način, vakcina se može lako distribuirati svuda po Srbiji, s obzirom na to da nemaju svi domovi zdravlja uslove za njeno čuvanje.

Nabavka vakcine ne bi trebalo da bude političko pitanje, ali dr Petrović izražava sumnju da će nabavka vakcine to biti. Koji su politički kriterijumi koji mogu da utiču na nabavku vakcine, Petrović kaže da ne zna i da bi se on vodio navedenim kriterijumima.

„Pitanje je od koje se zemlje vakcina može dobiti što brže i što veća količina To su još kriterijumi, osim onih koje sam nabrojao“, kaže on. 

Procenat efikasnosti vakcine, prema rečima našeg sagovornika, nije toliko bitna.

„Može vakcina da bude efikasna 94 ili 95 odsto, ali ako je nezgodna za transport i primenu, na veoma niskim temperaturama, a mi u svim domovima zdravlja nemamo uslove da je čuvamo, to nije prikladno. Ako se ne poštuju zahtevi proizvođača da se vakcina čuva na temperaturi koju je propisao proizvođač, to je veliki rizik, jer ta vakcina gubi potenciju“, objašnjava Petrović.

Struka da oceni koja je vakcina najbolja

Bezbednost, kvalitet, pristupačnost i cena kriterijumi su za nabavku vakcina koje navodi Bjelić.

Politička pitanja, prema njegovim rečima, ne bi trebalo da igraju odlučujuću ulogu prilikom nabavke vakcina. Ako pretpostavimo da su vakcine različitih proizvođača približnog kvaliteta i da sve zadovoljavaju uslove srpskog zakonodavstva, kriterijum prilikom nabavke trebalo bi da bude cena, kaže on.

„Cena jeste dominantan faktor, ali mislim da od toga više zavisi ocena stručnjaka naše agencije kao bezbedne i sigurne. To je osnovni kriterijum. Da li uticaj nečeg drugog može da igra ulogu, mislim da ne bi trebalo. Struka treba da oceni i kaže koja je od vakcina najbolja“, smatra Bjelić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala